Restaurantsite IENS neemt Couverts over

Beide bedrijven vallen straks onder TripAdvisor, dat internationaal groeit op de markt voor review- en reserveringssites.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Restaurantplatform IENS neemt zijn Nederlandse concurrent Couverts over van RTL Ventures. Beide sites vallen daardoor straks onder TripAdvisor, dat in twaalf landen actief is met een online restaurantrecensie- en reserveringsdienst. Dinnersite.nl, een sublabel van Couverts, wordt eveneens overgenomen. Hoeveel geld met de deal gemoeid is, hebben de bedrijven niet bekendgemaakt.

Zowel IENS als Couverts opereert straks op het platform van TheFork. Dat bedrijf is voortgevloeid uit het Franse LaFourchette, waar ook ElTenedor uit Spanje en Dimmi uit Australië onder vallen. Eigenaar TripAdvisor probeert met de overnames al jaren een groter aandeel te verwerven op de online markt voor restaurantreviews en -reserveringen.

Een bedrijf

Dankzij de overname, neemt het aantal restaurants waar IENS-gebruikers direct kunnen reserveren met “vele honderden” toe, schrijven de bedrijven in een persbericht. Dat is nu mogelijk bij 3.750 restaurants via IENS en 2.200 Couverts-etablissementen.

Het plan is dat “in de toekomst” IENS en Couverts worden samengevoegd onder een bedrijf, met IENS-directeur Niels Keizer aan het hoofd. Wanneer dat precies zal gebeuren blijft in het persbericht onduidelijk.

Kritiek

De veranderingen bij IENS kwamen het bedrijf eerder op kritiek te staan. In augustus uitten restauranthouders hun zorgen over nieuw beleid waardoor bedrijven die met IENS samenwerken hoger in de zoekresultaten worden weergegeven dan bedrijven die dat niet doen.

Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, zei tegen vakblad Misset Horeca bang te zijn dat de ogenschijnlijke onafhankelijkheid van de reviews gebruikt wordt om commerciële belangen van de boekingssites te dienen:

“Recensies verliezen zo ook aan kracht. Een slechte zaak. De restaurateur mag niet afhankelijk worden van de marktmacht van de bezorg- en reseveringssites.”