Pup, Hans en Pipo de Kloon

De Rimboe lijkt soms meer op een media- uitzendbureau dan een dierenwinkel.

Zo kwam de LINDA onlangs met een portretserie over mannen en hun vogeltjes. Dat de helft van de beestjes uit Esdra’s zaak kwam, stond er niet bij. De Hokjesman van de VPRO gaf Esdra een hoofdrol in de Rotterdamse aflevering en ook Ernest van der Kwast schreef een ode.

Maar deze week was zelfs Esdra verrast door de enorme mediagekte.

Al maanden jende hij me dat er ‘een beroemdheid’ zou komen die de alle Nederlandse media op hun kop zou zetten.

Maar hoe ik ook viste, Esdra hield op straffe van 35.000 euro boete zijn lippen stijf op elkaar. Gaandeweg vergat ik Esdra’s praatjes.

Een paar weken geleden was er echter opeens weer reuring. Esdra stuurde me een foto van hem met Sophie Hilbrand in het Kralingse Bos. De beroemdheid was in Nederland gearriveerd. Zijn identiteit moest geheim blijven tot maandagavond. Dan zou hij met Sophie bij Pauw zitten.

Maandagochtend via Whatsapp: „Kijk NOS! Kamervragen! De beer is los!”

„Ophef over kloon-hond” meldde De Telegraaf op zijn website en ook het NOS Journaal was er als de kippen bij. De beroemdheid bleek de gekloonde hond Pipo te zijn.

Toen BNN vorig jaar op zoek ging naar een dierengek belden ze Esdra die de redactie tipte zijn Tante Pup en Ome Hans te benaderen, uitbaters van de biosnackbar in het Kralingse Bos. Na een aantal lange gesprekken werd het stel geselecteerd voor een bijzonder project: het klonen van Joep, hun oude Amerikaanse bulldog.

Joep werd 13 jaar geleden geboren in het ouderlijk huis van Esdra.

„Niemand wilde de laatste uit een nest van 16 hebben. Toen ik hem bij Pup bracht, liet zij hem nooit meer los.”

Sinds drie weken loopt er dus een nieuwe Joep rond, en heel Rotterdam kent Pipo de Kloon na zijn optreden bij Pauw. „Of het geen hoax was” vroeg de gastheer nog, beducht voor de stunt die BNN met De Grote Donorshow in 2007 uithaalde. Esdra en Pipo’s baasjes ontkennen in alle toonaarden.

„Zelfs zijn scheten ruiken hetzelfde als die van Joep”.