Wat stemt Amerika 8 november? Oswaldo Quintero (48) kwam op zijn 18de uit Colombia. Hij wilde eerst niet blijven, maar heeft nu een bedrijf en stemrecht.

Kort Amerikaans 4/14

‘President Trump is voor migrant erg onaangenaam’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Oswaldo Quintero (48) kwam op zijn 18e uit Colombia naar de VS. Hij was niet van plan lang te blijven, maar heeft inmiddels vier dochters, een eigen bedrijf en stemrecht.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Ik ben niet zo geïnteresseerd in politiek. Deze campagne is vooral gênant voor Amerika. Beide kandidaten zijn alleen maar bezig elkaar zwart te maken. Het gaat geen moment over de inhoud. Ik ben geregistreerd als onafhankelijke kiezer, ik heb zowel op George Bush jr. als op Barack Obama gestemd. Wat mij betreft heeft een politicus vooral een dienstbare, bestuurlijke rol. Daarom zie ik meer in Hillary Clinton, die altijd de publieke zaak heeft gediend, dan in Donald Trump, die altijd zichzelf en zijn eigen belangen heeft gediend.”

Waarom denkt u dat de meeste Latino-kiezers, volgens de peilingen, achter Hillary Clinton staan?

„Niet alleen, maar wel vooral vanwege Trumps uitspraken over immigratie. Als je aan één Latijns-Amerikaans land komt, kom je aan ons allemaal. Dus toen Trump Mexicanen criminelen, drugsdealers en verkrachters noemde, voelden veel Latino-stemmers zich aangesproken. Als illegalen misdaden begaan, moet dat worden aangepakt, door politici van beide partijen. Maar Trump houdt zijn kiezers voor dat hij immigranten uit Latijns-Amerika kan laten verdwijnen, terwijl wij hier een leven hebben opgebouwd. De Republikeinse partij zou Latino-kiezers kunnen winnen met conservatieve ideeën over familie en het geloof, maar die zijn bij Trump ver te zoeken.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

„Als Trump wint kan het hier heel onaangenaam worden voor immigranten, zowel uit Latijns-Amerika als het Midden-Oosten. Als hij niet wint trouwens ook, want zijn stemmers zullen boos blijven. Maar Trump kan migranten niet terugsturen. Hij zegt dat hij Amerika weer groots wil maken, maar het is nog groots!

„Dit land heeft mij zoveel kansen gegeven. School hield voor mij op toen ik 14 of 15 was, toen moest ik mijn moeder helpen met schoenen en tassen verkopen op straat in Cali, Colombia. Ik leerde een meisje kennen dat in New Jersey woonde en me een verblijfsvergunning in de VS beloofde als ik met haar trouwde.

„Inmiddels heb ik een bedrijf met acht medewerkers en dochters die hier alles kunnen worden wat ze willen. Die van dertien heeft talent genoeg om tot de de Amerikaanse olympische ploeg te behoren. Kun je je dat voorstellen, een Colombiaan op te Winterspelen?”