President Colombia schorst vredesbesprekingen ELN

Reden voor het opschorten is dat de linkse rebellengroep tegen afspraken in een gijzelaar niet heeft vrijgelaten.

Voorbereidingen eerder op de dag voor het vredesoverleg met het ELN, dat nu dus is afgeblazen.
Voorbereidingen eerder op de dag voor het vredesoverleg met het ELN, dat nu dus is afgeblazen. Foto Rodrigo Buendia / AFP

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft vredesbesprekingen met de linkse rebellengroep ELN, die donderdag zouden plaatsvinden, geschorst. Dat meldt AFP. Reden voor het opschorten is dat het ELN tegen de afspraken in een gijzelaar niet heeft vrijgelaten.

De Colombiaanse regering en de ELN besloten in maart met elkaar om tafel te gaan zitten, maar tot op heden kwamen onderhandelingen niet van de grond. Dat kwam toen ook doordat de rebellengroep niet stopte met het ontvoeren van mensen - een belangrijke inkomstenbron van de beweging. Santos zei dat het overleg in Quito niet van start gaat voordat het gegijzelde oud-parlementslid Odin Sanchez ongedeerd weer is vrijgelaten.

Eerder deze maand doodde het Colombiaanse leger nog een guerrillastrijder van de linkse groep.

Lees ook: Vrede in Colombia: deze hindernissen moeten worden overwonnen

Linkse strijdgroep

De ELN is de grootste Colombiaanse guerrillabeweging na de FARC, met wie in september een vredesverdrag werd bereikt. Voor zijn verzoeningspogingen met de FARC won Santos de Nobelprijs voor de Vrede. Een domper was dat een nipte meerderheid van de Colombiaanse bevolking in een referendum tegen het vredesverdrag keerde.

De ELN werd in 1964 opgericht, met de Cubaanse revolutie geleid door Fidel Castro van vijf jaar daarvoor als grote voorbeeld. De ELN richtte zich met haar geweld vooral op de olie-industrie; er werden regelmatig pijpleidingen opgeblazen. Waar de FARC zichzelf vooral financierde met drugshandel, haalde de ELN geld op door afpersing en het losgeld uit ontvoeringen.