Prado wijdt voor het eerst een solo-expositie aan een vrouw

De zeventiende-eeuwse kunstenaar Clara Peeters krijgt als eerste vrouw een solotentoonstelling in het befaamde Prado.

Vermoedelijk een zelfportret van Clara Peeters.
Vermoedelijk een zelfportret van Clara Peeters.

Een primeur voor het Prado in Madrid. Vlak voor de viering van het 200-jarig bestaan heeft het befaamde museum voor oude kunsten voor het eerst een tentoonstelling gewijd aan een vrouwelijke kunstenaar.

Vis- en jachtstillevens

Het gaat om Clara Peeters (1594-na 1657), de Vlaamse stillevenschilder die hoorde tot de weinige professionele vrouwelijke kunstenaars in de zeventiende eeuw. Peeters geldt als de eerste schilder van vis- en jachtstillevens, en ook staat zij bekend om haar ‘ontbijtjes’ en ‘banketjes’, stillevens waarop ze heel natuurgetrouw diverse soorten kaas schilderde.

Het Prado overdrijft niet: het gaat om een bescheiden tentoonstelling, één zaaltje met vijftien schilderijen. Daarvan behoren er vier tot de vaste collectie van het museum. Peeters is daarmee een van de 41 vrouwelijke kunstenaars waarvan het Prado werk bezit. Daar staan meer dan 5.000 mannelijke kunstenaars tegenover.

Clara Peeters

Stilleven met kaas en vis. Clara Peeters

Gendercontrast

De expositie van Peeters krijgt extra reliëf afgezet tegen het tentoonstellingsprogramma van het Rijksmuseum Amsterdam, de Nederlandse tegenhanger van het Prado. Sinds de opening in 1885 heeft het ‘Rijks’ nog nooit een tentoonstelling van een vrouwelijke kunstenaar georganiseerd. Verder dan een „kleine presentatie” voor beeldhouwer Charlotte van Pallandt, die in 1992 een oeuvreprijs kreeg, kwam het museum niet.

Het Rijksmuseum bezit schilderijen van zeker drie kunstenaressen die in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden actief waren: Judith Leyster, Maria van Oosterwijck en Rachel Ruysch. Maar exposities heeft het museum nog nooit aan deze kunstenaars gewijd. Het museum zal het gendercontrast op korte termijn ook niet wijzigen. Volgens een woordvoerder zijn er geen tentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars gepland.