Overstap RTL-journalist was maanden in beeld bij VVD als mogelijk Kamerlid

Door onze redacteur Thijs Niemantsverdriet

Den Haag. Kees Berghuis, voormalig chef van de politieke redactie van RTL Nieuws, was al vier maanden voor zijn overstap naar de VVD in gesprek met die partij over een mogelijk Kamerlidmaatschap. Berghuis informeerde zijn leidinggevenden bij RTL Nieuws daar niet over, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

Dit bevestigen meerdere betrokkenen in de VVD. Kees Berghuis zelf wil niet reageren. Hij zegt wel: „Ik sta niet op de kandidatenlijst voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.”

In maart 2015, een week na de Provinciale Statenverkiezingen, stapte Berghuis over van RTL naar de VVD-fractie. Hij werd daar hoofd voorlichting. Maar vier maanden daarvoor was hij al langs geweest bij VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die al zeker een half jaar wist dat Berghuis mogelijk geïnteresseerd was in een Kamerlidmaatschap. Hij sprak daarna ook met de Permanente Scoutingscommissie, die op dit moment de laatste hand legt aan de kandidatenlijst van de VVD. Op het moment van zijn overstap was hij nog steeds in beeld als mogelijk Kamerlid.

Adjunct-hoofdredacteur Klein van RTL zegt dat Berghuis in zijn beleving „op geen enkele manier geprobeerd heeft de berichtgeving te sturen.”

Media-ethicus Huub Evers is kritisch over Berghuis’ handelwijze. „In andere organisaties kun je dat soort gesprekken voor je houden, maar niet in de politieke journalistiek. Als je de ambitie hebt om voor de VVD in de Kamer te gaan, kun je dat niet onder de pet houden, terwijl je ondertussen de VVD kritisch volgt. Zelfs als het je verslaggeving voor de buitenwereld niet beïnvloedt.”

Berghuis was sinds 2006 chef van de politieke redactie van RTL Nieuws. In die hoedanigheid was hij een invloedrijke speler in Den Haag. Hij schreef een wekelijkse online-column die goed gelezen werd aan het Binnenhof. Ook was hij de drijvende kracht achter de RTL-verkiezingsdebatten, die door politieke partijen als zeer belangrijk worden beschouwd.

Kees Berghuis maakte al eerder de oversteek tussen journalistiek en politiek, maar dan in omgekeerde richting. Voordat hij bij RTL in dienst trad, was hij politiek assistent van minister Gerrit Zalm (Financiën, VVD) en werkte hij als voorlichter voor de VVD-Kamerfractie. In Den Haag komt het geregeld voor dat journalisten overstappen naar ‘de andere kant’. Meestal gaan zij dan als woordvoerder bij een ministerie werken. Zo was ook Pieter Klein tot 2007 enige jaren woordvoerder op Financiën. Het gebeurt niet zo vaak dat een verslaggever rechtstreeks naar een politieke partij verhuist of zelfs Tweede Kamerlid wordt.

Pers en politiek pagina C16-17