Opnieuw tientallen arrestaties om mislukte coup Turkije

De Turkse autoriteiten hebben sinds de mislukte coup al meer dan dertigduizend mensen opgepakt.

Turkse soldaten blokkeren een brug over de Bosporus tijdens hun couppoging op 15 juli.
Turkse soldaten blokkeren een brug over de Bosporus tijdens hun couppoging op 15 juli. Foto Emrah Gurel / AP

De Turkse autoriteiten hebben donderdag opnieuw arrestaties verricht in het onderzoek naar de mislukte couppoging in het land in juli. Daarbij zijn volgens Turkse media tweehonderd mensen opgepakt, onder wie 45 luchtmachtpiloten.

Persbureau Reuters schrijft op basis van het Turkse staatspersbureau Anadolu dat de verdachten allemaal in verband worden gebracht met hun betrokkenheid bij de Gülen-beweging. Fethullah Gülen is een islamitische geestelijke en de politieke rivaal van Erdogan. Gülen wordt door de Turkse president gezien als het meesterbrein achter de poging hem de macht te ontnemen. Hij verblijft in ballingschap in de VS.

Een Turkse aanklager gaf begin oktober nog de opdracht om 125 agenten te schorsen vanwege hun connecties met de Gülen-beweging. Turkije heeft sinds de mislukte coup al meer dan dertigduizend mensen opgepakt en meer dan honderdduizend rechters, legerofficiers, agenten, leraren en andere mensen in overheidsdienst ontslagen wegens vermeende banden met Gülen.

Lees ook: Turkse verraders worden begraven naast de beesten

Asielaanvragen

Sinds de mislukte staatsgreep zijn ook mensen gevlucht naar het buitenland die in verband konden worden gebracht met de coup. Acht soldaten vluchtten na de coup direct naar Griekenland in de hoop daar asiel te krijgen. Ook hebben 35 diplomaten en familieleden asiel aangevraagd in Duitsland.

Hoewel er dus al duizenden mensen zijn opgepakt, lijkt Erdogan voorlopig nog niet klaar te zijn met het opsporen van de verantwoordelijken voor de staatsgreep.
Begin oktober verlengde hij de noodtoestand, die volgens de president wel meer dan een jaar kan duren.

Internationaal is er kritiek op Turkije om de politieke reactie op de couppoging. Zo zou de noodtoestand bedoeld zijn om gemakkelijk critici van president Erdogan de mond te snoeren.