Ontploffende Note7 kost Samsung smartphonewinst

Samsung gaf waarschuwingen af voor de komende kwartalen, maar ook het afgelopen kwartaal ging het al mis.

Archiefbeeld. Een man en zijn vervangende Note7.
Archiefbeeld. Een man en zijn vervangende Note7. Foto Jung Yeon-je / AFP

De affaire met de brandgevaarlijke Galaxy Note7 heeft Samsung de laatste maanden al miljarden gekost. De winst van de smartphonetak verdampte in het derde kwartaal door de problemen vrijwel volledig, heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De omzet daalde naar 47,8 biljoen won, omgerekend 38,4 miljard euro, blijkt uit de kwartaalcijfers van Samsung. Dat is zo’n drie miljard euro minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De operationele winst bedroeg omgerekend 4,2 miljard euro.

Samsung gaf in de afgelopen twee weken al tweemaal een winstwaarschuwing af voor het vierde kwartaal van 2016 en het eerste van 2017. De verwachting was dat de affaire met de Note7 2,7 miljard euro zou kosten. De productie van het vlaggenschip van Samsung werd gestaakt, nadat bleek dat de smartphones spontaan in brand vlogen. Na een grote terugroepactie bleken de vervangende toestellen hetzelfde probleem te hebben.

Lees meer over het pr-drama dat de Note7 bleek te zijn: Gamers genieten van ontploffende Note7 in GTA, Samsung niet

De winst bij de divisie IT & Mobile Communications daalde van 1,9 miljard in het derde kwartaal van 2015 naar 80 miljoen in dezelfde periode dit jaar. Dat er bij Samsung Electronics in totaal nog 4,2 miljard euro winst werd gemaakt, was bijna volledig te danken aan de voor het bedrijf belangrijke divisie die schermen en componenten produceert.