Reportage

Ontgroening

Aangifte slachtoffer Vindicat

De jongen die hersenletsel heeft opgelopen tijdens de introductieperiode van de Groningse studentenvereniging Vindicat, heeft alsnog aangifte gedaan. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Of er een strafzaak komt, kan een woordvoerder nog niet zeggen: „We zitten nog midden in het onderzoek.” In eerste instantie had het slachtoffer van aangifte afgezien. Het OM begon niettemin een onderzoek vanwege de „ernst en impact” van het incident. Het bestuur van de Groningse studentenvereniging deed al eerder aangifte. De jongen had als aspirant-lid een zwijgcontract getekend waarin stond dat onthullingen over de ontgroening bestraft zouden worden met een boete van 25.000 euro. Het Groningse studentencorps kwam in korte tijd twee keer in opspraak. Eerder was al een lijst uitgelekt met foto’s en mobiele nummers van vrouwelijke eerstejaars leden. Daarop werden dertien mannelijke leden geschorst. (NRC)