Onbekende liedjes van Drs. P: nieuwe cd

Ontdekking in archief

Bandopnames met onbekende liedjes, gezongen door Drs. P, zoals een Engels Sintlied, komen uit op cd en single.

Hoes Engelse
Hoes Engelse

‘Ondergenoemde/ is niet meer in beeld,’ schreef plezierdichter Drs. P (Heinz Polzer) in zijn eigen rijmende rouwadvertentie op 13 juni 2015 – maar hij krijgt ongelijk. Want vrijdag verschijnt een dubbelalbum Drs. P Retrouvé, met nooit eerder op cd verschenen nummers, en op 25 november verschijnt een single met een onbekend, nooit uitgebracht Engelstalig Sinterklaas- en Kerstlied van de doctorandus. De nummers, door hem gezongen op cassettebandjes, zijn in zijn archief gevonden.

De cd’s en speciale single worden uitgebracht door platenmaatschappij TopNotch in samenwerking met de Stichting Heen en Weer.

Die stichting is, aldus bestuurlid Ivo de Wijs in 2015 opgericht om „het letterkundige en auditieve erfgoed van H.H.Polzer/ Drs. P zo lang mogelijk in aller aandacht aan te bevelen. We willen op Drs. P’s 100ste geboortedag, in 2019 Drs.P in Carré.”

De vondst van de onbekende liedjes was „een complete verrassing, zelfs voor Drs. P-kenners”, aldus De Wijs. De cd Drs. P Retrouvé bevat 31 liedjes, alle opgenomen voor het wekelijkse radioprogramma Poptater in 1972-’73. Sommige daarvan werden later een hit, zoals Veerpont. Maar 13 nummers, gezongen door Drs. P, met titels Toverij, Bingo-bridge en Volkstuintje, zijn nooit uitgebracht, tot nu.

Drs. P’s Sint-song bevat regels als „The most spectacular old man in Holland is a foreign saint/ He has a kindly disposition but his dress is rather quaint/ And this may ring a bell but Santa Claus he ain’t”. Het lied richt zich vooral op alle snoepgoed, opvallend “if you should happen not to be a Dutchman or a dietist.(…) There’s boterletter, suikerbeesten, marsepein and speculaas/ And we’ve got pepernoten, yes indeed, taai-taai en wild geraas, ” aldus Drs. P. Zwarte Piet komt niet voor in het lied A few thoughts on Sinterklaas.