Olympisch stadion in Londen toneel van voetbalrellen

Engels voetbal

Supportersrellen komen bijna niet meer voor in Groot-Brittannië. Woensdagavond ging het mis tijdens een bekerduel in Londen, tussen West Ham en Chelsea.

Fans van thuisclub
Fans van thuisclub Foto John Sibley/Reuters

Een man met straaltjes bloed die langs zijn schedel naar beneden lopen, waarschijnlijk getroffen door rondvliegende munten. Oproerpolitie met hun helmen op die supportersgroepen uit elkaar houden. Helikopters die rond het stadion cirkelen. Munten, flessen en stadionstoeltjes die door de lucht vliegen. Het ging woensdagavond behoorlijk mis in het London Stadium, waar West Ham United een thuiswedstrijd speelde in de League Cup tegen Chelsea.

De Londense politie arresteerde zeven mensen, zo maakte een woordvoerder bekend. Zowel Chelsea als West Ham heeft beloofd onderzoek uit te voeren. „Zodra wij weten wie zich misdragen hebben, zullen wij hen levenslang uitsluiten van wedstrijden van West Ham en bij de rechtbank verboden aanvragen, zodat deze individuen geen enkele voetbalwedstrijd meer kunnen bijwonen”, liet de club weten. Chelsea kwam met een soortgelijke verklaring.

De wedstrijd tussen de twee clubs uit Londen stond al te boek als een risicoduel. Voor het eerst dit jaar was de politie op voorhand al aanwezig in het voormalige Olympische Stadion, waar West Ham sinds augustus dit jaar wedstrijden speelt. Ook mochten alleen Chelseafans meereizen die in het verleden al aanwezig waren geweest bij uitwedstrijden. Zo probeert de club alleen fans mee te nemen die bewezen hebben zich te kunnen gedragen. Ondanks de voorzorgsmaatregelen ging het in de laatste minuten van de wedstrijd – 2-1 winst voor West Ham – mis. Beide clubs, de politie en het stadion zeggen onderzoek te doen hoe de opstootjes zijn begonnen op een tribune achter een van de doelen. Uiteindelijk begeleidde de oproerpolitie Chelseafans naar een station in de buurt.

Bij West Ham wordt al langer geklaagd dat de sfeer anders is nu de club in het veel grotere stadion speelt. Ook al kunnen nu meer fans in aanmerking komen voor kaartjes voor wedstrijden, het oude en intiemere Upton Park, waar West Ham sinds 1904 speelde, wordt gemist. Tijdens de eerste wedstrijden in het nieuwe stadion ruzieden fans en stewards over strikte handhaving van het staverbod op tribunes dat geldt na de ramp in Hillsborough Stadium.