Analyse

Nissan blijft na Brexit auto’s produceren in Sunderland

Autobranche

Het Japanse Nissan waarschuwde eerder dat het mogelijk het Verenigd Koninkrijk zou verlaten als dat vertrekt uit de EU.

De Nissan-fabriek in
De Nissan-fabriek in Foto AFP

In een besluit dat goed is voor de Britse economie en pro-Brexit politici moed geeft, heeft de Japanse autofabrikant Nissan ervoor gekozen in Sunderland te blijven. Hier zal Nissan vanaf 2019 de populaire SUV-modellen Qashqai en X-trail maken. Daarmee committeert Nissan zich ook na Brexit (wellicht in 2019) in het Verenigd Koninkrijk actief te blijven.

Vanuit de fabriek in Sunderland, opgezet in 1986 nadat Margaret Thatcher met veel lobbywerk Nissan naar het VK haalde, worden jaarlijks een half miljoen auto’s gemaakt voor de Britse en de Europese markt. Er werken zevenduizend mensen. De Nissanfabriek is de grootste in het VK.

Het besluit van Nissan is opmerkelijk. Na het Britse besluit op 23 juni om uit de Europese Unie te stappen, kondigde Nissan-topman Carlos Ghosn aan dat hij niet kon garanderen in Sunderland te blijven. De vrees bij autofabrikanten is dat voor het VK buiten de Europese interne markt de importtarieven omhoog gaan. Het VK wordt dan een moeilijker plek om te produceren en in de EU op prijs te concurreren met bijvoorbeeld Duitse en Franse automerken. In september waarschuwden vijftien grote Japanse bedrijven, waaronder Nissan, Toyota en Honda, dat zij zouden vertrekken als het VK niet op de gunstigste voorwaarden toegang zou houden tot de Europese interne markt.

Het leek erop dat May de boodschap negeerde. Zij is voorstander van een Brexit waarbij het VK in de toekomst de rechtsmacht van het EU-Hof noch vrij verkeer van personen erkent. Dat zou betekenen dat het VK buiten de interne markt komt te staan.

Terwijl May op het partijcongres begin deze maand haar harde lijn bekendmaakte, trad ze de afgelopen weken in gesprek met Nissan. De Japanse fabrikant zegt besloten te hebben in Sunderland te blijven nadat „de Britse regering duidelijk heeft gemaakt zich te zullen inzetten om het concurrerend vermogen van de fabriek in Sunderland zeker te stellen”. Of en wat voor belastingsvoordelen of tegemoetkomingen May beloofd heeft, is nog niet bekend.

Premier May zei dat het besluit van Nissan fantastisch nieuws is. Donderdag werd ook bekend dat de Britse economie in het derde kwartaal, in de maanden na het referendum, met 0,5 procent is gegroeid. Dat is beter dan verwacht. De Bank van Engeland had 0,2 procent groei voorspeld. Minister van Financiën Hammond zei dat de groeicijfers laten zien dat de economie „weerbaar” is.