Emoji hangen straks naast Picasso in MoMa

Het New Yorkse museum voor moderne kunst MoMa neemt een originele set emoji’s op in hun collectie.

Het New Yorkse museum voor moderne kunst MoMa heeft de rechten verworven van de allereerste set ‘emoji’, Japanse emoticons. Deze 176 ‘bescheiden meesterwerkjes’ zoals het MoMa de symbooltjes noemt die in het digitaal verkeer gebruikt worden, zullen vanaf december individueel tentoongesteld worden in de museumlobby, hetzij als zeefdruk, hetzij als behang.

Expressief

De symbolen werden in 1999 ontworpen door de Japanse telecomprovider NTT DoCoMo en verschillen behoorlijk met de emojis die wij anno 2016 kennen. Ze zijn slechts 12 bij 12 pixels groot (óf klein) en bestaan uit zes kleuren (rood, blauw, lila, groen, oranje en zwart). Bovendien hadden zij een totaal andere functie. Niet om elk bericht naar je vrienden mee af te sluiten, maar als marketingtool voor bedrijven om potentiële klanten te bereiken. Zo bestonden er wel pictogrammen van hamburgers en hakken, maar ontbraken de smileys.

Oude beeldtaal

Vanaf vandaag hebben zij weer een hele andere ‘functie’ en gelden ze als werelderfgoed. Het MoMa verwijst zelfs naar oude beeldtalen, als de hiërogliefen. Museum-curator Paola Antonelli spreekt over een nieuw communciatieplatform. „Ze zijn zo ongelofelijk mooi en expressief, zelfs toen de technologie van toen nog zo beperkt was.”

Op termijn hoopt het MoMa meer emoji te bemachtigen. Misschien is er in de toekomst hoop voor de meest bekende en spraakmakende emoji van nu: de lachende drol. Hoewel, dan moeten we er eerst achterkomen wat deze precies betekent.