NXP akkoord met Amerikaans overnamebod van 43 miljard

De deal die donderdag door beide bedrijven gesloten is, past binnen de overnamekoorts die in de chipindustrie heerst.

Het hoofdkantoor van NXP, de voormalige chipdivisie van Philips.
Het hoofdkantoor van NXP, de voormalige chipdivisie van Philips. Foto Vincent Jannink / ANP

De Nederlandse chipmaker NXP is akkoord gegaan met een miljardenbod van het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm. Met de overname is 47 miljard dollar gemoeid (43 miljard euro), zo valt te lezen in een verklaring.

Eerder werd nog gemeld dat de Amerikaanse concurrent 30 miljard dollar over zou hebben voor NXP. Het hoofdkantoor van NXP – een voormalig onderdeel van Philips – staat in Eindhoven, maar het bedrijf is genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

De deal die donderdag door beide bedrijven gesloten is, past binnen de overnamekoorts die in de chipindustrie heerst. In 2015 werd er al meer dan 100 miljard dollar uitgegeven aan overnames en fusies binnen de chipindustrie. NXP kocht vorig jaar concurrent Freescale voor 11,8 miljard dollar.

Concurrentie

De reden dat er zoveel overnames plaatsvinden in de chipindustrie komt door de dalende marges en toegenomen concurrentie. Zo daalt de omzet van chipsets in smartphones. Daarnaast ontpopten Samsung (Zuid-Korea) en MediaTek (Taiwan) zich tot serieuze concurrenten. Volgens NRC-redacteur Marc Hijink zoekt Qualcomm naar andere inkomsten en vindt die in NXP, dat zich specialiseert in chips voor veilige transacties en de auto-industrie:

“Automakers hebben chips, heel veel chips nodig om de overstap te maken naar geavanceerde rij-assistenten, communicatie tussen voertuigen onderling en geautomatiseerde verkeersstromen. De autobranche is high end (biedt dus betere marges per chip) en hanteert langlopende contracten voor leveranciers – een stuk minder grillig dan de wereld van consumentenelektronica.”

Lees ook het stuk dat Marc Hijink in september schreef over de overnamekoorts: NXP wordt nu zelf een overnameprooi

De bedrijven hebben nog geen mededelingen gedaan of met de overname ook banen verloren zullen gaan. Hijink acht het waarschijnlijk dat als mensen het veld moeten ruimen dat niet op technisch vlak zal gebeuren: “De besparingen zullen dan vermoedelijk plaatsvinden op de ondersteunde factoren zoals de administratie.”

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc Erg Nederlands is NXP niet: 2,600/41,000 mensen in NL, Nasdaq-notering. Toch buitenlands belastingvoordeel Qualcomm https://t.co/PXhCh5ETTS