Modderkamp CalaisOntruiming ‘Jungle’ afgerond, migranten blijven komen

Enkele honderden migranten hebben zich donderdagochtend in Calais vergeefs gemeld voor overplaatsing van de ‘jungle’ naar een opvangcentrum.

De maandagochtend begonnen operatie om de inwoners van het modderkamp bij de Franse havenstad fatsoenlijk onderdak te geven is woensdag aan het eind van de dag al afgerond, zeggen de Franse autoriteiten. De hal waar mensen een bus konden nemen naar een zogenoemd Centre d’Accueil et d’Orientation (CAO) is gesloten. Dat is eerder dan verwacht.

Onder de bijna 5.600 migranten die sinds maandag vrijwillig het kamp hebben verlaten, zijn ongeveer 1.500 alleenstaande minderjarige migranten. Zij zijn ondergebracht in een door de overheid gerund containerdorpje in Calais, zei prefect Fabienne Buccio van het departement Pas-de-Calais woensdagavond. Zij sprak over „het eind van de jungle”, volgens haar een „historisch moment”. Nadat vooral Afghaanse migranten een deel van de hutten en tenten in de brand hadden gezet, kwamen woensdag de eerste bulldozers om het duingebied La Lande schoon te vegen.

Maar journalisten ter plaatse constateerden dat zo’n honderd kinderen de nacht van woensdag op donderdag buiten de ‘jungle’ en nabij het inmiddels gesloten doorgangskamp hebben doorgebracht. Volgens Britse hulporganisaties zijn in het containerkamp voor minderjarigen niet genoeg bedden beschikbaar. Ondertussen zouden in Calais inmiddels alweer nieuwe migranten arriveren, vooral uit Parijs en Duitsland, die van de relatieve rust gebruik willen maken om zonder al te veel concurrentie als verstekeling naar Engeland te vertrekken.