Kabinet: KLM hevelt geen banen of vluchten over naar Frankrijk

trefwoord

Intro

. Air France-KLM heeft geen plannen om banen of vluchten over te hevelen van Nederland naar Frankrijk. De Nederlandse staat is „zeer gehecht” aan de bestaande afspraken over de verhouding tussen Air France en KLM, en heeft dat laten weten aan de nieuwe topman van het bedrijf, Jean-Marc Janaillac. Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) heeft de Nederlandse visie op Air France-KLM toegelicht aan Janaillac. In die visie moeten beide luchtvaartmaatschappijen zich zelfstandig kunnen blijven ontwikkelen onder één houdstermaatschappij.

Dat hebben Dijsselbloem, KLM-aandeelhouder namens de staat, en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur, PvdA) woensdagavond in de Tweede Kamer gezegd. De Kamer wenste een ingelast debat na berichtgeving over een Franse ‘machtsgreep’ binnen Air France-KLM. In aanloop naar de presentatie van een nieuwe strategie voor het bedrijf, volgende week donderdag, wordt er in de Franse en Nederlandse pers volop gespeculeerd over de plannen van Janaillac, die deze zomer aantrad als nieuwe baas van de holding.

Met het – nog onbevestigde – opzij schuiven van Frédéric Gagey, topman van Air France, en het overnemen van diens positie door Janaillac, zou de Franse top inzetten op centralisatie in Frankrijk, ten koste van KLM. Kamerleden vrezen bijvoorbeeld voor overplaatsing van de omvangrijke onderhoudsafdeling Engineering & Maintenance, en voor verlies van routes van en naar Schiphol. Alle partijen vroegen de bewindslieden om herbevestiging van afspraken over gelijke groei van Air France en KLM.

Belangrijker dan de slechts deels verlengde staatsgaranties en het eenzijdig opzegbare memorandum of understanding uit 2010, zijn volgens Dijsselbloem de mondelinge toezeggingen die Janaillacs voorganger De Juniac in maart 2015 deed aan Dijksma’s voorganger Mansveld. Hij bevestigde haar dat „er geen verdere centralisatie van KLM-activiteiten en bedrijfsonderdelen naar de Air France KLM holding in Parijs zal plaatsvinden”. Dijksma: „Ik ga ervan uit dat deze afspraken staan.” Dijsselbloem was nog iets stelliger: „De afspraken staan als een huis.”

De bewindslieden kunnen naar eigen zeggen niets zeggen over de inhoud van de nieuwe strategie, omdat het om een beursgenoteerde onderneming gaat. De Kamer toonde zich tevreden met de uitkomst van het debat: bevestiging dat het kabinet het nationale economische belang van KLM en Schiphol bewaakt.