‘Hogere boetes schrikken straatvervuilers af’

Leefbaar Rotterdam wil boetes voor het gooien van afval op straat fors verhogen. De partij streeft naar een ‘Singapore aan de Maas’.

In aanvulling op de ‘hufterboetes’ die wethouder Eerdmans (Buitenruimte) invoerde voor notoire straatvervuilers, moet de standaardboete voor afval op straat gooien omhoog en de pakkans worden vergroot. Dat eist zijn partij Leefbaar Rotterdam in de donderdag ingediende motie ‘Singapore aan de Maas’. De stelling luidt: ‘Hogere boetes schrikken straatvervuilers af’.

Benvenido van Schaik, Leefbaar-raadslid: „De hufterboetes voor notoire straatvervuilers – het verdubbelen van de standaardboete van 140 euro bij elke extra overtreding – zijn effectief aan de straatkant maar niet aan de achterkant. In veel wijken smijten mensen daar nog steeds vuilniszakken van balkons. Ondanks de aanwezigheid van (rest)afval- en gft-containers. Blijkbaar laten die vervuilers zich niet afschrikken door de standaardboete. Die moet dus omhoog. Wij pleiten ook voor meer voorlichting, een meldpunt en het vergroten van de pakkans.”

Joost Eerdmans, wethouder: „Ik ben blij met de motie wat betreft het streven om aso’s die vuilniszakken van balkons gooien of zakken patat op straat keihard aan te pakken. Als de pakkans klein is moet je de strafmaat verhogen. Die 140 euro mag van mij rustig 500 euro worden. Ik loop alleen tegen de minister van Justitie aan. Ik heb vorig jaar tevergeefs bij hem gelobbyd voor verdubbeling van het boetebedrag. De G4 zag er ook geen heil in. Ik weet via informele contacten dat er nu meer steun is maar het ligt nog moeilijk.”

Frank van Ardenne, strafrechtadvocaat: „Bij de aanpak van misstanden wordt te snel naar bestuurlijke boetes en het verhogen ervan gegrepen. Dat brengt de rechtsbescherming van de burgers in het gedrang, zegt de Raad van State in een onlangs verschenen rapport. Hogere boetes helpen niet, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek: weggebruikers vermijden overtredingen pas als ze de pakkans voldoende groot achten. Eerdmans kan beter inzetten op het vergroten van de pakkans van vervuilers en voorlichting over de gezondheidsconsequenties van zwerfvuil.’

Kees van der Vijver, emeritus hoogleraar Politie- en Veiligheidsstudies: „Overtreders laten zich nauwelijks beïnvloeden door de hoogte van de straf maar wel door de zekerheid dat die wordt opgelegd. Daarom zijn stapelboetes effectief bij hufters. Maar niet iedereen die iets op straat gooit, is een hufter. Hoe gaan kleine overtreders hogere boetes betalen? Verstandiger is dat Eerdmans de stapelboetes handhaaft en gaat lobbyen voor vergroting van pakkans en mankracht.’