Hier liet BNN een buldog klonen

Kloonindustrie

Omroep BNN liet een hond klonen in Zuid-Korea door Sooam Biotech. Het bedrijf snapt weinig van de ophef hierover in Nederland.

Foto Anouk Eigenraam

Jae Woon Wang is deze week platgebeld door Nederlandse media. En elke keer kreeg de onderzoeker en woordvoerder van Sooam Biotech dezelfde vraag: heeft het bedrijf echt een hond gekloond voor omroep BNN? Is het geen hoax, zoals destijds De Grote Donorshow?

Wang begrijpt weinig van de ophef in Nederland. Hij heeft een uur gebeld met zijn bestuur over de grote media-aandacht. „Het was wat beledigd door die wantrouwende houding.”

Hij wil weinig zeggen over de samenwerking met BNN’s Klonen: Wens of Waanzin, dat vanavond begint. Wel maakt hij duidelijk dat Sooam – het lab ligt in een buitenwijk van Seoul – benaderd is door BNN. Niet andersom. „Wij gaan niet de boer op om een tv-programma te interesseren.”

Sooam is het enige bedrijf in Zuid-Korea dat met commercieel succes honden kloont. Tot nu toe 850 kloonhonden, waaronder reddingshonden voor de politie, in 2014. Deze zomer begon een proef voor legerhonden.

Maar Sooam, en dan vooral het hoofd van het bedrijf, is niet onomstreden. Directeur Woo Suk Hwang werd enkele jaren geleden veroordeeld voor fraude en onethisch handelen bij stamcel- en embryo-onderzoek. Toch zien ze in Zuid-Korea, lijkt het, de voordelen van klonen. Ook in de VS en China stuit dit op weinig bezwaren. In Nederland en veel andere landen is dieren klonen verboden.

Buldog Joep

Onderzoeker Wang wil graag laten zien hoe Sooam werkt. En waar de Rotterdamse buldog Joep een ‘tweelingbroer’ kreeg. De eerste stop is de verdieping waar de gekloonde puppy’s in quarantaine verblijven. Aan de muur hangen foto’s van gekloonde honden en hun eigenaren. Vlaggetjes geven aan uit welk land het DNA van de hond komt: VS, Japan, China, Mexico – en één vlaggetje voor Nederland. Op de foto’s staan vooral rashonden. De operatie kost 100.000 dollar. Sooam claimt dat alle kloons „in principe” exacte kopieën zijn. Wang: „Maar ze hebben niet dezelfde levenservaring opgedaan.”

Zodra de deur opengaat klinkt luid geblaf. Veertien puppy’s hebben elk een open glazen hok. Mastiffs, een hazewindhond en een cockerspaniël lopen opgewonden heen en weer.

Wang: „We hebben het klonen van honden gecommercialiseerd, maar de winst gaat naar onze research.” Zo onderzoekt Sooam het klonen van varkens voor menselijke orgaandonatie.

Foto Anouk Eigenraam

Foto Anouk Eigenraam

Twee jaar voorwaardelijk

Na een rondje door het lab, gaat de rondleiding langs twee grote vriezers. ‘Mammoth’ staat erop. Dr. Hwang wil al jaren de eerste zijn die een mammoet kloont. Iedere zomer reist hij naar Siberië op zoek naar in de permafrost bewaarde mammoeten.

Een mammoetkloon, hoopt hij, brengt hem terug naar de wetenschappelijk top waar hij twaalf jaar geleden hard uit viel. Hij werd in 2004 een ster toen hij als eerste stamcellen zou hebben geproduceerd uit een gekloond, menselijk embryo. Een jaar later kloonde hij z’n eerste hond. Maar niet lang daarna moest hij de stamcelpublicatie terugtrekken toen data gemanipuleerd bleek. Hij bleek ook eicellen te hebben gebruikt van zijn eigen studenten. Hwang kreeg twee jaar voorwaardelijk. Met twintig oud-medewerkers richtte hij in 2006 Sooam op. Door successen met honden kon hij weer publiceren en kwam hij het schandaal enigszins te boven.

Draagmoederhonden

Achterin het lab is een medewerker onder de microscoop bezig met eicellen van donorhonden. De beesten zijn net als de ‘draagmoederhonden’, afkomstig van een speciale fokkerij.

In de operatiekamer staan twee operaties gepland: eicellen injecteren bij een draagmoeder en een geboorte.

2810IHNkloon4

Dr. Hwang komt binnen. De donorhond die onder narcose is gebracht, wordt binnengereden. De procedure mag niet worden gefilmd: hoe dit gebeurt, lijkt sterk op het ‘oogsten’ van eicellen en dat is gepatenteerd.

Critici hebben vooral bezwaar tegen operaties die moederhonden ondergaan. Wang: „Het blijft een belastende ingreep. Maar we werken hard om de procedure te verbeteren.” De hond op tafel wordt gehecht en na tien minuten de kamer uitgereden. Een surrogaatmoederhond volgt. Hwang voert een keizersnede uit, een assistent verschoont de pup in een couveuse. Na vijf minuten klinkt gepiep. Iedereen lacht, klapt en maakt selfies. Hwang houdt het beestje in de lucht: kloonhond nr. 851 is geboren. Net als BNN’s Pipo, tweelingbroer van de Rotterdamse buldog Joep.

Klonen: Wens of Waanzin (BNN): vrijdagavond, NPO 2, 21.05u.