‘Het ergste is dat pad over de vijver’

Architect Jo Coenen is ongelukkig over het ontwerp van een watertuin in het Museumpark. „Ik ga me hier niet zomaar bij neerleggen.” Omwonenden zijn wel positief.

Impressie van het ontwerp voor de herinrichting van het Artist Impression Gemeente Rotterdam

De avond valt, groen licht schijnt op de gevel van het Nieuwe Instituut. De lantaarn aan de rand van het grindveldje er tegenover waar straks het depot voor de kunstcollectie van Museum Boijmans van Beuningen op komt te staan, schijnt op het water. Door de reflectie is niet te zien dat het vol algen zit.

Als de gemeenteraad over twee weken instemt met de begroting voor de herinrichting van het Museumpark, waar de gemeente 4 miljoen euro aan meebetaalt, krijgt de vijver een opknapbeurt.

Eronder komt een ruimte voor de opslag van overtollig regenwater. Van binnen komt een systeem om het water te zuiveren om te voorkomen dat algen het leven verstikken. Over de vijver heen komt een pad. Dat kan niet anders, zegt projectleider voor de gemeente Iris van der Lee. „Het Collectiegebouw is heel groot. Die ruimte over de vijver is nodig voor de wandelroute.”

In het voorlopige ontwerp van landschapsarchitectenbureau Gustafson Porter is te zien hoe er zo een watertuin ontstaat. Tijdens een informatieavond vorige week voor bewoners waren de reacties overwegend positief over dat deel van het ontwerp, aldus Van der Lee. Maar dat geldt niet voor de reactie van de architect van het Nieuwe Instituut, Jo Coenen. Hij leverde het gebouw in 1993 op en is ‘geschokt’. Coenen accepteert de ingrepen in zijn ontwerp niet. „Het ergste is dat pad over de vijver. Dat tast het oerprincipe van het gebouw aan.”

Hij wil dat de vijver, het pand en de achterliggende arcade blijven zoals ze zijn. Ook het trappetje dat aan de ontwerpers aan de oostkant van de zuilengalerij toevoegen, ziet hij niet zitten. „Waar is dat voor nodig? Het oerprincipe is dat de arcade het park afsluit. Dat geeft een sturende richting aan de stad.”

„Als de gemeente met goede argumenten komt, wil ik er nog wel een nachtje over slapen”, zegt Coenen. „Maar ik ga me er niet zomaar bij neerleggen.” Een gang naar de rechter sluit hij niet uit. „We zijn in gesprek. Maar of we eruit komen, weet ik niet. Het ontwerp is mijn intellectuele eigendom.”

De gemeente wil de Jongkindstraat en de Museumparkstraat aan het park toevoegen door er extra bomen te planten, parkeerplaatsen te verwijderen en de straten autoluw te maken. Tussen de Jongkindstraat en de Rochussenstraat moet een zebrapad met stoplichten komen zodat je makkelijk kunt doorsteken van de populaire winkel- en terrasjesstraat Nieuwe Binnenweg naar het park.

Veel omwonenden zijn positief. „De nieuwe wandelroute die zo ontstaat, wordt geweldig”, zegt Kees Vrijdag, voorheen bestuurslid van historisch genootschap Roterodamum. „Als je vanuit Centraal Station langs de Westersingel loopt en de Nieuwe Binnenweg induikt, kan je zo door naar het park. En van daaruit naar de Maas. Dat is wat we altijd gewild hebben.”

Toch zijn er ook reserves. „Er is geen geld begroot voor de stoplichten bij de zebra over de Rochussenstraat”, zegt wijnhandelaar Odile Hemmen aan de Nieuwe Binnenweg. „Dus hoe betalen ze die?”

Sommige bewoners balen dat er parkeerplaatsen verdwijnen, zestig in totaal. „De gemeente biedt ons vanaf 2017 een plek in de Museumparkgarage voor 70 euro per maand”, zegt Lientje Pols. „Te duur, vergeleken met het straattarief van 5,50 per maand.”