Necrologie

Greatest hits van Nederlandse bodem

Op een mooie pinksterdag Foto Roy Besuker
Op een mooie pinksterdag Foto Roy Besuker

Een toneel vol dozen – en in die dozen bevindt zich, zo wordt ons verteld, de bladmuziek van de duizenden nummers die in de afgelopen decennia op muziek werden gezet door drie groten van het lichte Nederlandse lied: Harry Bannink, Ruud Bos en Joop Stokkermans. Hun liedjes worden in de theatershow Op een mooie pinksterdag vertolkt door de prominente kleinkunstsolisten Annick Boer, Lone van Roosendaal en Renée van Wegberg, die dit repertoire alle eer weten te bewijzen. Welluidend, expressief en vaak fraai harmoniërend.

Wonderlijk is natuurlijk wel, dat het hier alleen over de componisten gaat. De namen van bijbehorende tekstschrijvers als Annie M.G. Schmidt, Guus Vleugel, Friso Wiegersma en Ivo de Wijs worden niet één keer genoemd – alsof ze nooit hebben bestaan. Alsof bijvoorbeeld het titellied alleen maar van Bannink is. En niet óók van Annie Schmidt.

Prijzenswaardig is daarentegen dat er niet alleen voor de allerbekendste nummers is gekozen. Niet alleen Telkens weer en Het is over, maar ook verrassingen als het wondermooie wiegeliedje Dit is het land waar grote mensen wonen van Annie Schmidt. Grappig is voorts dat zelfs de reclamedeuntjes van Bos en Stokkermans in een medley voorbij komen. Zodat ook Douwe Egberts, Kips leverworst, de Bondsspaarbank, de Flevohof en Prodent worden bezongen.

Alleen enkele verbindende teksten storen soms; quasi-gekibbel is op een podium nu eenmaal zelden geestig. Bovendien waren sommige liedjes beter tot hun recht gekomen met een enkel woord over de historische context. Los daarvan vertoont regisseur Erris van Ginkel een zorgvuldig gemonteerde voorstelling, zonder de gemakzucht die een greatest hits-show al te vaak aankleeft. Waarmee overtuigend wordt aangetoond hoe goed het is dit bijzondere repertoire niet te vergeten.