Euthanasie Van der Heijdens‘dapper’ en ‘romantisch’

Rotterdammers die Frans Jozef van der Heijden hebben gekend als Tweede Kamer- en gemeenteraadslid, noemen hem „theatraal”, „een politiek mens” en „eigenzinnig”.

Ze zijn verrast, maar ook geschokt door het overlijden van het echtpaar Frans Jozef (78) en Gonnie (76) van der Heijden, dat eerder deze week bekend werd. Uit de rouwadvertentie, onder meer in NRC, bleek dat zij met hun gezamenlijke euthanasie een politiek statement wilden maken.

„Een dappere politieke daad”, zegt Kees Weeda, die in het begin van de jaren tachtig voor de PvdA lid was van de deelgemeenteraad van Hillegersberg-Overschie. Gonnie van der Heijden zat namens het CDA in deze raad. „Ze zei wat ze dacht. Dat was wel eens ongemakkelijk, maar je kon goed zaken met haar doen.”

Met Frans Jozef van der Heijden kreeg Weeda later te maken als hoofd cultuur van de gemeente Rotterdam. Van der Heijden kwam terug in de gemeenteraad na zijn vertrek uit de Tweede Kamer in 1998. „Hij had een warm hart voor de cultuursector en dat maakt iemand die invloed heeft in Den Haag tot een prettige medestander.”

Manuel Kneepkens, die tot 2006 voor de Stadspartij twaalf jaar lid was van de gemeenteraad, is „verbaasd” door het statement van het echtpaar Van der Heijden. „Ik vond Frans Jozef vrij zakelijk, maar dit ‘samen geleefd hebben en samen dood willen’ is een romantische gedachte. Hij had wel iets met kunst. Toen Leefbaar Rotterdam in 2003 drastisch op kunst wilde bezuinigen, heeft het CDA dankzij Frans Jozef met de oppositie mee tegen gestemd.”

Peter van Heemst, Kamerlid van 1991 tot 2006, daarna gemeenteraadslid tot 2014: „We zaten zeven jaar samen in de Kamer. Ik had de indruk dat hij een einzelgänger was. Als raadslid beet hij zich vast in het onderzoek naar de declaraties van burgemeester Bram Peper (PvdA). Hij was goed bevriend met Peper, maar dat kostte hem de vriendschap. Hij was niet te stoppen.”