EU-prijs

Sacharovprijs toegekend aan twee yezidivrouwen uit Irak die IS overleefden

Foto AP

De Sacharovprijs wordt dit jaar toegekend aan twee yezidi-vrouwen en overlevenden van de terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft het Europees Parlement donderdag bekendgemaakt.

Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar krijgen de prijs vanwege hun bijdrage aan de bescherming van de Iraaks-Koerdische yezidi-gemeenschap. Vorig jaar werden duizenden yezidi-meisjes door IS ontvoerd en tot seksuele slavernij gedwongen.

De twee vrouwen werden zelf in 2014 ontvoerd door IS toen de terreurgroep hun dorp Kocho, nabij de Noord-Iraakse stad Sinjar, veroverde. De vrouwen, die later wisten te ontkomen, werden beiden misbruikt. Bashar hield ernstige gezichtsverwondingen over aan de ontploffing van een landmijn.

Yezidi’s vormen een monotheïstische gemeenschap waarvan het gnostische geloof elementen bevat van de islam, het zoroastrianisme en het christendom.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Vorig jaar ging hij naar de Saoedische blogger Raif Badawi, die in de gevangenis belandde vanwege zijn kritiek op de religieuze politie in het Arabische olieland.

Aan de Sacharovprijs, die op 14 december wordt uitgereikt, is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

De prijs is vernoemd naar de Russische dissident Andrej Sacharov. Deze atoomgeleerde en Nobelprijswinnaar (1975) protesteerde openlijk tegen het communistische Sovjet-regime. In 1980 werd hij gearresteerd en verbannen naar Gorki, het huidige Nizjni Novgorod.

Pas tijdens de hervormingen onder de laatste Sovjet-leider Michail Gorbatsjov mocht hij, in 1986, terug naar Moskou. Begin 1989 werd Sacharov verkozen tot parlementslid. Hij stierf kort erna. (NRC)