Droog of zoet?

Lang was onduidelijk welke Elzas-wijn droog was. Nu niet meer, schrijft .

Twee weken geleden ben ik in de wijnbijlage van NRC in een top-25 uitgebreid ingegaan op ‘onalledaagse’ druiven. De belangstelling van de Nederlandse wijndrinker om eens wat anders te drinken dan die eeuwige Chardonnay of die welbekende Merlot groeit. Met het samenstellen van voornoemde lijst stapte ik zelf weer even terug in de tijd.

Na mijn Pinard-periode begin jaren zeventig toen ik als studentje op een rantsoen van deze literpakken van AH leefde, zette ik mijn volgende wankele schreden op het wijnpad via de Elzas. Dat was een voor de beginnende wijndrinker een lekker overzichtelijke streek. Het was het eerste gebied in Frankrijk dat de gebruikte druivenrassen duidelijk voorop het etiket zette. Zo leerde ik proevenderwijs wat de karakteristieken waren van onder andere Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer.

In de jaren daarna bekoelde de liefde overigens. Met name omdat het mij vaak niet duidelijk was om wat voor type wijn het nu precies ging. Niet zelden kreeg ik een rondborstige, bijkans zoete witte in het glas terwijl de mond droog verlangde. Of vice versa. Die onduidelijkheid vertaalde zich in een duidelijk lagere export. En niet alleen naar Nederland.

Restsuiker

De oplossing om op het achteretiket een soort zoetheidsindicator aan te brengen leek de oplossing. Op een cijferschaal werd aangegeven hoe droog of hoe zoet de Elzas in kwestie was. Maar, lang niet alle producenten deden mee. Bovendien kende deze ‘zoetweging’ geen wettelijke regels.

Daar is nu verandering in gekomen. Met ingang van de 2016 oogst moet elke wijn die minder dan 4 gram restsuiker per liter bevat voorop het etiket melden dat deze ‘sec’ is. In combinatie met het feit dat in de Elzas biologisch – en biologisch wijngaardenieren – hoog in het vaandel staat, lijkt een ommekeer nabij. Wie droog wil drinken hoeft overigens niet te wachten tot de nieuwe oogst instroomt. Onlangs proefde ik een Domaine Saint-Rémy 2014 Vieilles Vignes, een opvallend goede Riesling voor geen geld. Biologisch-dynamisch. Bovendien droog, droog en droog, tot ver achter zijn oren.