Deutsche Bank boekt verrassende winst

Hoewel werd gerekend op een verlies van 400 miljoen, heeft de bank een nettowinst van 278 miljoen behaald.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.
Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP

Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 278 miljoen euro. Dat heeft de grootste Duitse bank donderdag bekendgemaakt. De winst is opvallend: er werd door analisten rekening gehouden met een verlies van zo’n 400 miljoen.

Vorig jaar behaalde de bank in het derde kwartaal nog een verlies van 6 miljard euro, vooral door forse afschrijvingen bij de zakenbanktak. Enkele maanden daarvoor kreeg de bank nog 2,3 miljard euro boete vanwege de fraude met de Libor-rente.

Ondanks de lage rente namen de opbrengsten toe met 3 procent naar 7,5 miljard euro. De kapitaalratio, buffers die banken aanhouden om eventuele verliezen te kunnen dekken, steeg van 10,8 naar 11,1 procent.

Lees ook: Zonder vertrouwen wordt het lastig voor Deutsche Bank.

Veelbesproken

De bank was de afgelopen weken veel in het nieuws. Zo wilde het Amerikaanse ministerie van Justitie Deutsche Bank een boete opleggen van omgerekend 12,6 miljard euro, vanwege het misleiden van hypotheekbeleggers in de VS. Ook wordt de bank onderzocht vanwege mogelijke fraude met wisselkoersen en de prijs van zeldzame metalen.

Eind september bereikte de beurskoers van de bank een dieptepunt, toen tijdschrift Focus op basis van regeringsbronnen meldde dat Deutsche, mocht de bank in de problemen komen, niet hoeft te rekenen op hulp van de Duitse regering.

Lees ook: De engste bank ter wereld.