In beeld

De ‘jungle’ is nu verschroeide aarde

Eerder dan verwacht is de ontruiming van het migrantenkamp 'de jungle' in Calais afgerond. Verliep de evacuatie op maandag nog soepel, woensdag werd het onrustig: boze migranten staken hun voormalige onderkomens in brand. Het modderkamp biedt nu een aanblik van de verschroeide aarde. Het valt te bezien of het probleem nu is opgelost. Donderdagochtend al meldden zich in Calais de eerste nieuwe migranten.
Woensdagochtend waren er nog ongeveer duizend migranten in het kamp,
Reuters / Pascal Rossignol
Enkele bewoners hadden, uit woede over de vervlogen hoop ooit nog in Engeland te komen, hun tenten in brand gestoken.
Reuters / Pascal Rossignol
Vanwege de naderende winter en de slechte leefomstandigheden besloot de Franse regering het kamp te ontruimen. Al op woensdag, eerder dan verwacht, was de operatie afgerond.
Reuters / Philippe Wojazer
Frankrijk kampt al ruim anderhalf jaar met het enorme vluchtelingendorp, bestaande uit duizenden tenten en zelfgetimmerde onderkomens.
AFP / Denis Charlet
De mensen in het kamp – vaak afkomstig uit Eritrea, Soedan of Afghanistan – willen de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk maken. De afgelopen jaren zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij pogingen om de Kanaaltunnel in te komen.
AFP / François Nascimbeni
Er werd al verwacht dat de ontruiming grimmiger zou worden door de aanwezigheid van ongeveer 1.500 mensen in de jungle die weigerden het kamp te verlaten. „Als ze een bus nemen, geven ze hun droom op om naar Engeland te kunnen. Als je een lange, gevaarlijke reis hebt gemaakt en een tijdje in het kamp hebt doorgebracht, dan is dat geen optie”, aldus Christian Salomé van een plaatselijke hulporganisatie.
Reuters / Pascal Rossignol
Migranten kijken uit over de brandende jungle.
AFP / Philippe Huguen
De vluchtelingen en migranten worden met bussen geëvacueerd naar in totaal 287 opvangcentra in Frankrijk. Naar schatting verbleven dit weekend tussen de 6.400 en 8.100 mensen in de uitgestrekte sloppenwijk.
AP / Thibault Camus
Totaal 5.596 mensen hebben zich tot en met woensdag vrijwillig gemeld bij een speciaal geopende hangar vanwaar de bussen naar zo’n 280 opvangcentra vertrokken.
AP / Emilio Morenatti
Migranten die de nacht in de buitenlucht hebben doorgebracht staan te wachten op de bussen.
AFP / Philippe Huguen
Veel mensen zijn sinds de aankondiging van de ontmanteling van het kamp al uit eigener beweging vertrokken. Niemand weet waar naartoe.
AP / Matt Dunham
De aanblik van het kamp donderdagochtend vroeg.
AP / Matt Dunham
Een enkeling maakt nog gebruik van het sanitair dat er blijkbaar nog is.
AP / Emilio Morenatti
Na de ontruiming wordt het kamp direct met de grond gelijk gemaakt.
AFP / Philippe Huguen
Vanaf maandag wordt het stukje duingebied dat officieel ‘La Lande’ heet "teruggegeven aan de natuur" en dat is "een historisch moment”, verklaarde prefect Fabienne Buccio van het departement Pas-de-Calais.
AP / Emilio Morenatti