‘C&A-personeel heeft acht jaar geen loonsverhoging gehad’ - grotendeels onwaar

NRC Checkt Dat meldden verschillende media, waaronder het AD, afgelopen dinsdag.

C&A-vestiging in het centrum van Utrecht. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De aanleiding

Dinsdag in de vroege ochtend plaatste de NOS een bericht op teletekst en de NOS-site over onrust onder C&A-personeel vanwege het jarenlang uitblijven van een loonsverhoging. Volgens vakbond FNV heeft personeel van de winkelketen een petitie overhandigd aan de C&A-directie met de oproep „eindelijk weer eens een fatsoenlijke cao met loonsverhoging af te sluiten”.

Naar aanleiding van het NOS-nieuws doken ook andere media op C&A. „Het personeel heeft al sinds 2008 geen salarisverhoging meer gekregen”, meldde het AD enkele uren later online. „Acht jaar nullijn is meer dan genoeg, wij vinden dat iedereen een structurele loonsverhoging verdient”, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker in het bericht op de AD-website.

Waar is het op gebaseerd?

C&A is samen met een aantal andere modeketens waaronder WE gebonden aan de cao van de Vereniging Grootwinkelbedrijven Textiel (VGT). Dat is overigens een andere cao dan de ‘grotere’ Fashion-cao waar H&M, Zebra en Wibra onder vallen.

FNV stelt dat werknemers die al sinds 2008 in dienst zijn van C&A geen loonsverhoging hebben gehad. In april 2008 liep de laatste VGT-cao af en sindsdien is geen akkoord bereikt met de VGT over een nieuwe cao. Voor alle werknemers die na september 2013 in dienst kwamen bij VGT-bedrijven gelden andere arbeidsvoorwaarden die zijn gebaseerd op de Fashion-cao.

Volgens de VGT werken bij C&A en de andere aangesloten bedrijven zo’n 7.700 mensen. FNV schat dat 60 procent daarvan voor 1 september 2013 in dienst is getreden en onder de oude voorwaarden valt.

En, klopt het?

Volgens de C&A-website werken ruim 4.000 van de 35.000 wereldwijde werknemers in Nederland. Het winkelconcern van de rijkste familie van Nederland (de Brenninkmeijers zijn volgens het blad Quote goed voor zo’n 22 miljard euro), verwijst ons voor vragen door naar de VGT.

Volgens VGT-secretaris Jeroen van Dijken klopt de bewering in het AD-artikel niet. Hij stelt dat C&A-personeel wel degelijk loonsverhoging heeft gekregen en wijst op twee eenmalige uitkeringen van 1 en 1,5 procent in respectievelijk 2011 en 2015. „Daarnaast zijn in 2010 de schaallonen verhoogd met 1 procent structureel.” Van Dijken mailt documenten die zijn verhaal onderbouwen.

De twee eenmalige uitkeringen tellen wat ons betreft vanwege hun eenmalige karakter niet als loonsverhoging. Maar hoe zit het met de structurele verhoging in 2010?

FNV’er Suijker wijst erop dat die verhoging met 1 procent geen caoloonsverhoging betrof. Het was een advies van de VGT aan de aangesloten bedrijven. „Wij kunnen niet beoordelen of alle bedrijven die hebben doorgevoerd.”

C&A heeft dat wel gedaan, erkent Suijker. „Maar het is een verhoging van de bodem van loonschalen. Dus als je al bovenin je schaal zit – waar je je als kassawerknemer snel bevindt – heb je die 1 procent niet gekregen.”

Maar die aanpassing uit 2010 is – hoe laag en beperkt de FNV die ook vindt – wel gewoon een loonsverhoging voor een deel van het personeel. Dat beaamt ook Suijker desgevraagd. „Maar het is wel jammer als de discussie zich nu uitsluitend focust op de vraag of de bewering 8 jaar nullijn feitelijk juist is of niet.” Volgens de FNV’er draait het om de vraag of 10,67 euro per uur voor een 50-jarige verkoopster wel een leefbaar inkomen is.

Lees ook: C&A sluit volgend jaar vier filialen

Conclusie

Hoeveel het er precies zijn is onduidelijk, maar er is een groep C&A-werknemers die in 2010 een structurele loonsverhoging ontving van een procent. De bewering dat C&A’ers al acht jaar geen loonsverhoging hebben ontvangen beoordelen wij daarom als grotendeels onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt