Brandbom tegen moskee in Enschede was terreurdaad

Extreem-rechts

Voor het eerst is een aanslag uit extreem-rechtse hoek door de rechter aangemerkt als terrorisme. De daders gaan naar de terreurafdeling.

Foto ANP

Zelf vinden de daders het een soort kwajongensstreek. In februari dit jaar gooiden zij twee brandbommen, gemaakt met lege bierflesjes, naar een moskee in Enschede. Maar de rechter bepaalde donderdag dat het misdrijf een „terroristisch oogmerk” heeft.

Vier mannen (24, 36, 35 en 35 jaar, allen uit Enschede) zijn veroordeeld tot vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Een 34-jarige man, ook uit Enschede, kreeg een lichtere straf van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk – hij werkte mee aan het onderzoek. Een deel van de daders zei in hoger beroep te gaan.

„Het is voor het eerst dat daders van een aanslag uit extreem-rechtse hoek worden vervolgd mede op basis van een terroristisch oogmerk”, zegt Jelle van Buuren, terrorisme-onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Met deze vervolging geeft het OM een signaal, vindt hij. Het OM laat volgens hem zien dat er ook vervolgd wordt als het misdrijf van „de andere kant” komt.

Lees ook: Bier en een brandbom

„Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtengoed uit te dragen hebben zij een grote angst teweeggebracht zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen”, stelde de rechtbank donderdag. Tijdens de poging tot brandstichting waren circa dertig mensen in het gebouw, het vuur werd snel geblust en niemand raakte gewond.

Op de terroristenafdeling

Als een misdrijf volgens de rechter een „terroristisch oogmerk” heeft, kan „de strafmaat met eenderde worden verhoogd”, zegt Van Buuren. De daders zitten vast op de zwaarbewaakte ‘terroristenafdeling’ in Vught of Rotterdam – een deel van de gevangenis waar een strenger regime geldt. Volgens de jongste cijfers verblijven op de terroristenafdeling in Vught 29 gevangenen en in Rotterdam 16. Tot nu toe zitten op deze afdeling alleen „jihadisten, radicale moslims of mensen die IS bewonderen”, zegt Robert Speijdel, advocaat van een van de daders. Mogelijk gaat hij overplaatsing voor zijn cliënt vragen. Speijdel zegt dat zijn cliënt regelmatig „expliciete onvriendelijkheden” te horen krijgt. Op de luchtplaats, bijvoorbeeld. „De jongens proberen met elkaar te koken en niet met die andere mensen.” Volgens Speijdel hebben de daders weinig contact met andere gevangenen.

Sinds 2005 kent het Wetboek van Strafrecht het „terroristische misdrijf”, zegt Van Buuren. „Een brandbom met crimineel oogmerk wordt anders beoordeeld dan een brandbom met terroristisch oogmerk.” In 2004 werd Theo van Gogh vermoord door Mohammed B. Daarna is de wetgeving aangepast. Van Buuren noemt het „een relatief nieuw juridisch speelveld”. Het is moeilijk om een „terroristische oogmerk” vast te stellen, zegt hij. „Het is een oordeel over de intentie.” Daarom is het volgens hem goed dat er hoger beroep is ingesteld. „In jihad-zaken is dat ook gedaan. Zo wordt het voor de rechter duidelijker wat nodig is om een terroristisch oogmerk bewezen te achten.”

In de zaak tegen de ‘brandbomgooiers’ is de intentie onder meer gehaald uit WhatsApp-gesprekken tussen de daders, waarin zij bijvoorbeeld opperen om vluchtelingen naar een concentratiekamp te sturen, omdat het toch leeg staat. Ook deden ze mee aan protesten tegen azc’s.

De plek waar de daders de brandbommen op gooiden, is geen toevalligheid, benadrukte officier van justitie Jeroen Kuipers eerder. Een moskee is geen „willekeurig bushokje” dat na „een avond stappen door een dronkenmansgroepje wordt vernield’’ zei hij, maar „het kloppende hart van een gemeenschap’’.