Beter eten dankzij een blauwalg uit BlueCity010

Foto S.D. van Koolwijk-Stolp

In een rommelig hok in de kelder van voormalig Tropicana borrelt in drie erlenmeyers een groene vloeistof. Roestvrijstalen warmhoudplaat eronder, rode ledverlichting erachter. Ze bevatten spirulina, legt Tim van Koolwijk (30) uit. Een smaakloze blauwalg die „gruwelijk veel voedingsstoffen” bevat.

De tot industrieel ontwerper opgeleide Delftenaar heeft zich een ambitieus doel gesteld. Met zijn bedrijfje Spireaux, dit jaar opgericht, wil hij wereldwijd ondervoeding tegengaan. Te beginnen in Nederland, waar patiënten in ziekenhuizen en bewoners van verzorgingstehuizen wel wat extra vitaminen kunnen gebruiken, aldus Van Koolwijk.

Vorig jaar won Spireaux de ASN Bank Wereldprijs. Begin deze maand kende CityLab010 een subsidie toe. Met het geld van de laatste wil Van Koolwijk op z’n minst twee reactoren bouwen: speciale „kweekbakken” van 1.000 liter. Daarin moet de spirulina zich onder gecontroleerde omstandigheden razendsnel gaan vermenigvuldigen.

„Het oogsten is net als koffiezetten”, volgens Van Koolwijk, die uitlegt dat veel andere bacteriën of algen moeilijk met het blote oog te zien zijn. „Bij spirulina is dat anders. Je kunt het zo van een filterdoek scheppen.”

Spireaux wil over niet al te lang verkassen naar de andere kant van het ondergrondse doolhof, omgedoopt tot BlueCity010. Tussen de stalen waterzuiveringstanks en dikke betonnen muren passen met gemak tientallen reactoren, zo heeft de oprichter bedacht. „Uiteindelijk zou ik een paar honderd kilogram verse spirulina per dag kunnen oogsten.”

Tot die tijd gebeurt alles op 25 vierkante meter. Zoals het samenstellen van de juiste mix aan voedingsstoffen, zagen en boren, subsidies aanvragen. Kortom, alles om de ideale, schaalbare kweekbak te ontwerpen. „Laatst is een proefreactor ontploft”, vertelt Van Koolwijk lachend. „Stond er ineens 300 liter groen water in mijn kantoor.”

Om zijn product breed aan de man te brengen, wil hij uiteindelijk samenwerken met voedselproducenten. Zodat de spirulina vermengd kan worden met bijvoorbeeld yoghurt. „In de juiste verhoudingen, dus niet zoals in van die nepdrankjes. Daar kan ik echt boos om worden.”