Belgen toch akkoord met CETA

Het verdrag met Canada werd lange tijd tegengehouden door Wallonië. Daardoor kon een top vandaag niet doorgaan.

De Waalse premier Paul Magnette voor aanvang van de besprekingen, donderdag.
De Waalse premier Paul Magnette voor aanvang van de besprekingen, donderdag. Foto Eric Vidal / Reuters

De Belgen hebben een akkoord bereikt over CETA. Het handelsverdrag met Canada zou donderdag getekend worden tijdens een top in Brussel, maar de Canadese premier Trudeau zegde af omdat de Walen niet akkoord wilden gaan. De afspraken moeten nog voorgelegd worden aan de parlementen.

De deelregeringen en de federale regering kwamen donderdagochtend om 10.00 uur samen in de ambtswoning van de premier om te proberen tot een oplossing te komen. Dat is rond het middaguur gelukt.

Premier Michel zegt dat nog voor middernacht de parlementen van de deelstaten en het federale parlement zich over de afspraken moeten uitspreken. Als zij akkoord gaan, kan België het verdrag ondertekenen.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I am glad for good news from PM @CharlesMichel. Only once all procedures are finalised for EU signing CETA, will I contact PM @JustinTrudeau
Lees ook: Hebben de Walen gelijk? En nog 14 vragen over CETA

Afspraken

Volgens de krant De Standaard werd tijdens de bespreking gewerkt aan de uitwerking van afspraken die de deelregeringen van Wallonië en Brussel het voldoende zekerheid moesten bieden om akkoord te kunnen gaan met CETA.

Er werd gewerkt aan twee teksten, aldus de krant: een verklarende tekst over de inhoud van het verdrag, en een tekst die toezeggingen doet over de positie van Wallonië bij de ratificatie van CETA. Welke afspraken precies gemaakt zijn, wordt later donderdag bekendgemaakt.

Irritatie

België kon het verdrag niet tekenen tot er een akkoord bereikt werd tussen de deelstaten en de federale regering. De onderhandelingen daarover hebben dagen geduurd. Dit tot irritatie van de Canadezen. Vrijdag toonde handelsminister Chrystia Freeland zich nog duidelijk gefrustreerd:

“Het lijkt duidelijk dat de EU niet in staat is een internationaal verdrag te sluiten, zelfs niet met een land dat zo aardig en geduldig is als Canada.”

    • Bastiaan Nagtegaal