Alkmaarse huizen zonder gas door vandalisme

Zo’n 10.000 huishoudens zaten zonder verwarming en warm water nadat vandalen met een koevoet een gaskast hadden opengebroken.

Archiefbeeld. Een monteur werkt aan een gasinstallatie.
Archiefbeeld. Een monteur werkt aan een gasinstallatie. Foto Lex van Lieshout / ANP

Vandalen hebben in Alkmaar woensdagnacht een gasstoring veroorzaakt, waardoor 10.000 huishoudens urenlang zonder gas zaten. Ze hebben met een koevoet een kast opengebroken waar het gas verdeeld wordt over een wijk. Daarop is de toevoer afgesloten, zegt netwerkbeheerder Liander donderdag.

Een veiligheidsmechanisme schakelde de gastoevoer automatisch uit, toen de kast werd opengebroken. Hoewel het probleem inmiddels verholpen is, en de gasdruk terug is, kan het volgens Liander zijn dat de cv-installatie bij mensen thuis het niet of niet goed doet.

De storing trof niet alleen inwoners van Alkmaar. Ook in Koedijk moesten mensen het tijdelijk zonder verwarming en warm water stellen.