Aleppo is de ‘schande van onze generatie’ zegt deze topdiplomaat

Stephen O’Brien, VN-chef voor noodhulp, hield woensdagavond een vlammend betoog in de Veiligheidsraad over de situatie in Oost-Aleppo.

Screenshot Al Jazeera

Het bombardement op Oost-Aleppo is de schande van onze generatie, “our generation’s shame”. Met een snoeiharde toespraak in de VN-Veiligheidsraad heeft de VN-chef voor noodhulp, Stephen O’Brien, afgelopen nacht aandacht gevraagd voor het lot van de Syrische bevolking en de inwoners van Oost-Aleppo in het bijzonder. O’Brien had felle kritiek op Rusland, dat in het Syrië-conflict aan de kant van Assad staat. De toespraak leidde tot ongekend felle woordenwisselingen tussen de diplomaten.

Tekst gaat verder na de video:

O’ Brien begon zijn toespraak met een kleurrijke, imaginaire schildering van de abominabele leefomstandigheden in de kelders van het belegerde stadsdeel. De Russische VN-ambassadeur, Vitaly Churkin, noemde O’Brien’s aanval ,,oneerlijk”. O’Brien moest zijn opmerkingen maar bewaren ,,voor de roman die je op een dag zult schrijven.”

De Brit O’Brien, onder secretaris-generaal voor humanitaire aangelegenheden en de coördinatie van noodhulp, nam zijn toehoorders in gedachten mee naar een Syrische schuilkelder.

,,In een kelder, samengepakt met je kinderen en je ouders op leeftijd, de stank van urine en braaksel, veroorzaakt door aanhoudende angst, voortdurend in je neus, wachtend op een bunker-buster-bom die je hier zou kunnen doden, de enige veilige plek die je nog hebt, net zoals de bom die je buren en hun huis gisternacht heeft vernietigd. Of, boven op straat, graaf je met je blote handen in het puin, tussen dodelijke ijzeren staven die uit het beton steken, terwijl je hysterisch probeert je jonge kind te bereiken dat onzichtbaar schreeuwt in het stof en het vuil onder je voeten, je stikt bijna in het giftige stof en de geur van gas dat elk moment kan ontploffen en je insluiten.”

Lees hier de volledige toespraak van Stephen O’Brien