‘In de koeienstal is nu de woonkamer’

fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een oude boerderij vlakbij Amsterdam.

Huis. De kinderen wilden de stad niet uit en Martien Kuitenbrouwer (48) eigenlijk ook niet. Maar het hele gezin werd verliefd op dit huis. Een vervallen oude boerderij in Wateringen, op maar 8 kilometer van Amsterdam. Gebouwd in 1880 en al jaren onbewoond. De laatste twee bewoners waren een tweeling van in de tachtig die in onmin leefden.

Stro. In de koeienstal waar nu de woonkamer is, lag nog stro toen ze het huis voor het eerst bezichtigden. Aan de muren hingen haken waar de koeien aan vastgezet werden. „Het was een bouwval.” Dat was 4.5 jaar geleden.

Het hooihuis, waar hooi te drogen werd gelegd, is een monument. Er is nog een botenhuis – de koeien werden vroeger dagelijks per boot vervoerd – en een klein huisje waar de tweeling woonde.

Verbouwing. Twee jaar deden Kuitenbrouwer en haar man over de verbouwing. Met het woonhuisje hebben ze nog niets gedaan, de rest is verbouwd tot een huis van ongeveer 360 vierkante meter. Kuitenbrouwer: „We zouden ons eigen huis nu niet kunnen betalen. We kochten en verbouwden in de crisis, kregen zelfs subsidie voor sommige ingrepen, en nu is het prachtig. Je moet zoiets wel echt willen, het is heel veel werk.”

Van Ikea? We hebben veel accessoires van IKEA. Een pannenrek dat we gebruiken als kapstok en buizen om handdoeken aan op te hangen, die we gebruiken in de keuken.

Meenemen bij brand? De kinderen en de poezen.