VVD wil geen leeftijdsgrens bij voltooid leven-wet

Minister Schippers zegt in debat over omstreden voorstel dat kabinet wel grens wil maar die nog niet heeft vastgesteld.

VVD-Kamerlid Arno Rutte tijdens een eerder debat in de Tweede Kamer.
VVD-Kamerlid Arno Rutte tijdens een eerder debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Een nieuwe wet die het voor ouderen die hun leven voltooid achten mogelijk moet maken uit het leven te stappen moet geen leeftijdsgrens bevatten. Dat vindt VVD-Kamerlid Arno Rutte, die vreest dat een leeftijdsgrens ertoe zou kunnen bijdragen dat iemand het idee kan krijgen dat hij of zij er vanaf een bepaalde leeftijd niet meer toe doet.

De Tweede Kamer praat deze woensdag met minister Schippers (Zorg, VVD) en minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) over een recente kabinetsbrief waarin gepleit wordt voor een verruiming van de wettelijke mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven. Het kabinetsvoornemen betreft een groep die niet onder de huidige euthanasiewet valt. Mensen bij wie geen ziekte, dementie of psychische aandoening vastgesteld kan worden – zelfs geen “stapeling van ouderdomsklachten” die leiden tot een ondraaglijk leven. Gezonde mensen, die desondanks het leven niet meer zien zitten.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil met een leeftijdsgrens voorkomen dat de huidige euthanasiewet wordt uitgehold doordat mensen eerder voor de optie ‘voltooid leven’ zouden kiezen. Regeringspartij PvdA neemt nog geen standpunt over de leeftijdsgrens in en wacht het wetsvoorstel van het kabinet af. Minister Schippers zei in het debat dat het kabinet nog geen beslissing heeft genomen over een precieze leeftijdsgrens, maar dat het voorstel uitdrukkelijk voor ouderen is bedoeld. In hun eerdere brief schreven Schippers en Van der Steur dat het “voor de hand ligt om een nieuw systeem te beperken tot mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt.”

Christelijke partijen fel tegen kabinetsplan

Het plan voor levensbeëindiging bij voltooid leven maakte de afgelopen weken veel discussie los, binnen en buiten de Tweede Kamer. Het kabinet gaat met het voorstel in tegen het advies van de door het kabinet zelf ingestelde commissie-Schnabel, die concludeerde dat de huidige euthanasiewet voldoende mogelijkheden biedt voor de groep mensen die het leven voltooid acht.

De christelijke partijen in de Tweede Kamer zijn fel tegen en dreigen van het onderwerp een breekpunt bij de komende kabinetsformatie te maken. ChristenUnie-Kamerlid Carla-Dik Faber zei woensdag in het debat dat het juist de taak van de overheid is “het leven van kwetsbare mensen als ouderen te beschermen”. SGP-leider Kees van der Staaij dreigde dinsdag al met een motie van afkeuring in het debat. Met een motie van afkeuring wordt het kabinetsbeleid veroordeeld. Het zou bijzonder zijn als de SGP met zo’n motie komt, want dat deed de constructieve oppositiepartij nooit eerder.

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Voor het eerst in 18 jaar motie van afkeuring klaargelegd. Plan voor hulp bij zelfdoding is huiveringwekkend.
https://t.co/LWnLg3McH7
Lees ook: Voltooid leven? Elis (84) regelt het zelf