Value8 haalt vers bloed in de top

Investeringsmaatschappij

De koers van Value8 van Peter Paul de Vries krabbelt maar niet op.

Foto ANP

Wat doe je als je beleggers een waardeverdubbeling binnen vijf jaar belooft en de beurskoers maar niet meewerkt? Je kondigt een drastische verandering in de top aan.

Investeringsmaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries maakte dinsdag bekend dat er een financiële topman wordt aangesteld én dat er twee nieuwe commissarissen komen. Het is een duidelijk signaal dat de zaken bij het beursgenoteerde Value8 niet lopen zoals De Vries had gehoopt.

‘De winst is opgeklopt’

Dit jaar raakte Value8 zo’n 40 procent van zijn beurswaarde kwijt. Het bedrijf raakte in de problemen nadat analist Roel Gooskens, oud-directeur van zakenbank HSBC in Nederland, Value8 en haar deelnemingen in mei fileerde via een serie kritische artikelen op de financiële website Follow the Money.

Volgens Gooskens kloppen de waarderingen niet die Value8 hangt aan de mkb-bedrijven waarin het investeert. Daardoor is de winst opgeklopt.

„Onzin”, zei De Vries op aandeelhoudersbijeenkomsten in mei en juni. „Stemmingmakerij.” De koers leert echter dat het op beleggers onvoldoende indruk heeft gemaakt dat hij de loftrompet stak over Value8-deelnemingen als Keesmakers (gezonde kaas) en Ceradis (gewasbescherming).

Dat is problematisch voor Value8. Het bedrijfsmodel bestaat namelijk uit het opkopen van andere bedrijven en dat bekostigen met de uitgifte van nieuwe aandelen.

Nieuwe functie gecreëerd

Value8 hoopt dat de dinsdag aangekondigde vernieuwing het vertrouwen van beleggers wél voedt. Er wordt zelfs een nieuwe functie in het bestuur gecreëerd: die van financieel topman. Die wordt ingevuld door registeraccountant Remko Herschel, geen onbekende. Hij adviseert Value8 al jaren over boekhoudmethode IFRS en gaf er bij de aandeelhoudersvergadering in juni een – voor de aanwezige beleggers niet te volgen – presentatie over.

De raad van commissarissen wordt uitgebreid met Abel Slippens en Annemarie van Gaal. Slippens was jarenlang topman van Sligro, dat onder zijn hoede uitgroeide tot een miljardenbedrijf. Sinds 2010 is hij commissaris van Blokker Holding. Daar zag hij hoe het concern na de dood van Jaap Blokker in 2011 implodeerde.

Zakenvrouw Van Gaal trad begin dit jaar vervroegd terug uit de raad van toezicht van toezichthouder AFM omdat ze „voeling met de maatschappij” wilde houden. Met Jaap van Duijn brengt zij het aantal Telegraaf-columnisten in de raad van commissarissen van Value8 op twee.