Toyota roept 36.000 Nederlandse auto’s terug

De auto’s hebben mogelijk een defecte airbag, die bij het opblazen metaaldeeltjes kan lanceren.

ANP/Koen van Weel
ANP/Koen van Weel

De Japanse autofabrikant Toyota roept in Nederland 36.000 auto’s terug. De airbags zouden gevaarlijk zijn en hebben onder meer in de VS al aan meerdere mensen het leven gekost. De airbags van Takata hebben een defect waardoor ze onder andere metaaldeeltjes kunnen lanceren.

De auto’s die in Nederland nu worden teruggeroepen zijn vooral voertuigen van het type Yaris en Auris, maar ook een aantal exemplaren van de Toyota Corolla en Hilux moeten gerepareerd worden. Het gaat om auto’s die tussen 2006 en 2011 zijn geproduceerd. Wereldwijd worden bijna zes miljoen auto’s teruggeroepen.

Zeventien dodelijke ongelukken

Zowel Toyota als andere autofabrikanten riepen de afgelopen jaren wereldwijd al op grote schaal auto’s terug die waren uitgerust met Takata-airbags. Volgens persbureau Reuters komt de teller inmiddels uit op ongeveer 100 miljoen wagens. In Nederland gaat het ook om sommige auto’s van Nissan, Mazda en Honda.

Lees ook: Rij je een Toyota, Honda of Nissan? Dan kan je airbag dodelijk zijn.

Over de hele wereld zijn zestien dodelijke ongevallen mogelijk het gevolg van defecte airbags van Takata, vijf in Maleisië en elf in de Verenigde Staten. Voor zover bekend hebben volgens ANP in Nederland geen ongelukken plaatsgevonden door het defect. Eigenaars die hun auto moeten terugbrengen, worden door Toyota op de hoogte gebracht.