‘Terreurgroep IS doodt zeker dertig burgers in Afghanistan’

Volgens een politiecommandant zijn de daders oud-strijders van de Talibaan, die zich hebben aangesloten bij IS.

Onder de slachtoffers zijn ook kinderen gevallen. Foto: A Majeed / AFP

Strijders die vermoedelijk tot terreurgroep Islamitische Staat behoren hebben dinsdag dertig burgers ontvoerd en vermoord in de Centraal-Afghaanse provincie Ghor. De groep werd gekidnapt tijdens het verzamelen van brandhout in het bos, meldt de BBC. Tot de slachtoffers behoren ook kinderen.

Na het gijzelen van de 33 Afghanen heeft de lokale politie nog een poging gedaan de groep te bevrijden. Toen bij die actie een commandant van de strijders omkwam, besloten de gijzelnemers de burgers uit vergelding dood te schieten. Volgens een politiecommandant zijn de daders oud-strijders van de Talibaan, die zich hebben aangesloten bij IS.

In juni pleegden naar IS overgestapte Talibaan-strijders een grote bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij kwamen toen zeker tachtig mensen om het leven en vielen 231 gewonden. Het was toen voor het eerst dat de Afghaanse tak van IS - die volgens deskundigen nu ongeveer een jaar bestaat - een aanslag pleegde.