Reportage

Nee, er is geen crisis bij PSV, hooguit een dipje

KNVB-beker

PSV verloor van Sparta. De club stelde zo zwaar teleur dat fans „Schaam je kapot” zongen. Trainer Cocu was woest. Hoe moet PSV verder?

Spelers van Sparta vieren hun overwinning op PSV.
Spelers van Sparta vieren hun overwinning op PSV. Foto Erwin Spek / ANP

Zoals alleen hij dat zo kan zeggen, met een quasi geërgerde oogopslag achter zijn opvallende bril, zei Alex Pastoor dat hij het een ongelooflijk domme vraag vond. En hij meende het. Wie hij hoopte te loten in de volgende ronde, nu zijn Sparta landskampioen PSV had uitgeschakeld? VVSB misschien, Jodan Boys? Pastoor: „Wat heb ik daar mee te maken. Daar heb ik toch geen invloed op. Ik ga deze vraag niet beantwoorden.”

Op een andere vraag, of PSV niet heel slecht had gespeeld, nam hij zijn bedenktijd, waarna de trainer van Sparta opmerkte dat elke besliste strijd in de sport, of het gaat om een voetbal- of bokswedstrijd, wordt gekenmerkt door een uitblinkende en een teleurstellende partij. „Dus laten we zeggen dat het er tussenin zat.”

Hij wilde het vooral over de triomftocht van Sparta hebben en de wijze waarop die tot stand was gekomen. Logisch. En toch, hoe zeer het uitverkochte Kasteel ook schudde op zijn grondvesten van geluk, speelde PSV dramatisch. Bedenkt wat negatieve termen en de kans is groot dat ze betrekking hebben op het bekerdebacle van PSV. „Schaam je kapot”, zongen PSV-fans. Meerdere malen.

Weggehoond

Toen de spelers na afloop beduusd en beschroomd op het uitvak afliepen om de fans te bedanken, werden ze weggehoond met armgebaren en gefluit. De moedige Oleksandr Zinchenko liep voorop. Schijnt met zijn 19 jaar het grootste talent van Oekraïne te zijn, maar de wijze waarop hij woensdag inviel maakte niet enkel duidelijk dat hij bij PSV nog zijn draai moet vinden, maar was ook symbolisch voor het spel van de gasten. Blinde schoten, voorzetten die meters voorbij het doel zweefden – al hadden dat ook doelpogingen kunnen zijn. Hij wilde wel. Maar kon niet. Zoals heel de ploeg vastliep als een wagen met een opgebrande tank.

Toch was een gebrek aan energie niet het manco, benadrukte aanvoerder Luuk de Jong, ook al was dit het derde duel in acht dagen tijd, na verlies in München (4-1) en de krappe zege op Sparta van zaterdag (1-0). „Uit de testen die we doen, blijkt dat alle waardes in orde zijn. Ik kan er nu ook de vinger niet op leggen.”

De spits die een maand geleden voor het laatste scoorde, kwam er geen moment aan te pas tegen wat ook nog eens een ongebruikelijke centrumdefensie was van Sparta: Bart Vriends en Rick Ketting. Pastoor had immers zijn vaste duo, Michel Breuer en Rick van Drongelen, rust gegeven, tevens de oudste (36) en jongste speler (17) van de ploeg. „Ik denk altijd aan de gezondheid van mijn spelers, ongeacht wat er op het spel stond”, zei Pastoor. Onbewust wreef hij het er nog eens in bij PSV. Dat dit niet het beste Sparta was dat zich bij de laatste zestien had gevoegd.

Via Vriends kwam zijn ploeg na een kwartier op voorsprong, in een fase dat PSV niet eens zo onmachtig was. Pas na vijftig minuten volgde de gelijkmaker, van Bart Ramselaar, maar één minuut later leidde Sparta weer dankzij Zakaria El Azzouzi. Loris Brogno maakte er knap 3-1 van na een onzorgvuldige pass van PSV-doelman Remko Pasveer, die eerste sluitpost Jeroen Zoet conform afspraak verving in het bekertoernooi.

Lees ook over PSV in de Champions League: PSV op de rug bij Bayern, spartelend

Hooguit een dipje

Treffend waren de armgebaren van de Mexicaanse spelmaker Andrés Guardado toen hij opstoomde vanaf het middenveld. Wie wilde de bal? Wie? Waarna hij uit nood de bal breed speelde. De aanval gesmoord door eigen onmacht. Zo ging het steeds.

Crisis bij PSV? Te zware term. Hooguit is het een dipje, die vooral wordt gekenmerkt door te weinig doelpunten: gemiddeld één per duel over de laatste vijf wedstrijden. Hetgeen onvoldoende was om te winnen van Heracles Almelo en SC Heerenveen (beide 1-1). PSV moet er nu voor waken dat het voor de winterstop niet is uit gestreden op alle fronten, nu het één punt uit drie duels in de Champions League haalde, is uitgeschakeld in de beker en het in de eredivisie zeven punten achterstaat op koploper Feyenoord en vierde staat. Luuk de Jong kon het alleen maar beamen.

„Laten we hopen dat dit eenmalig was.”

Trainer Cocu was woest. Hij miste beleving, zag PSV naar eigen zeggen door de ondergrens zakken en had het gevoel alsof het bekertoernooi zijn spelers niet interesseerde. Behalve Remko Pasveer. „Die beschouwt de beker echt als zijn toernooi.” had de coach van tevoren gezegd. Het was dan ook buitengewoon spijtig dat Pasveer met een slordigheidsfout debet was aan het gegeven dat dit misschien wel zijn laatste wedstrijd van zijn seizoen was. Ook dat nog.