Slachtoffer ontgroening Vindicat doet alsnog aangifte

De jongen belandde met hersenletsel in het ziekenhuis, naar verluidt toen iemand op zijn hoofd ging staan.

De sociëteit Mutua Fides van sudentenvereniging Vindicat atque Polit aan de Grote Markt in Groningen.
De sociëteit Mutua Fides van sudentenvereniging Vindicat atque Polit aan de Grote Markt in Groningen. Kees van de Veen / ANP

De jongen die hersenletsel opliep tijdens de introductieperiode van de Groningse studentenvereniging Vindicat heeft alsnog aangifte gedaan. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Wanneer er een strafzaak komt, kan een woordvoerder nog niet zeggen: “We zitten nog midden in het onderzoek”. In eerste instantie had het slachtoffer afgezien van aangifte, maar het Openbaar Ministerie was desondanks een onderzoek gestart vanwege de “ernst en impact” van het incident. Het bestuur van de Groningse studentenvereniging deed daarna ook aangifte.

De jongen had als aspirant-lid een zwijgcontract getekend waarin stond dat onthullingen over de ontgroening bestraft zouden worden met een boete van 25.000 euro.

Ook een lijst met studentes

De rector van de Rijksuniversiteit Groningen noemde het voorval eerst een “interne kwestie voor studentenvereniging Vindicat”, maar kwam daarop terug na kritiek van onder andere minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA). De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen verklaarden daarna gezamenlijk dat ze met de ontgroeningen willen stoppen.

Het studentencorps kwam in korte tijd twee keer in opspraak. Naast het incident met de ontgroening lekte een lijst uit met vrouwelijke corpsleden. Van 22 eerstejaars studentes stonden er foto’s adressen en mobiele nummers op de lijst. Daarop werden dertien mannelijke leden geschorst.

Lees een opiniestuk van twee oud-corpsleden: De corpsbal die op ‘hete hertjes’ jaagt is straks je baas