Rutte: geen bewijs voor compensatie koningshuis

Premier stelt historisch onderzoek in naar hoe het inkomen van de Oranjes in 1972 precies werd bepaald.

Koning Willem-Alexander en premier Rutte op de tribune tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Koning Willem-Alexander en premier Rutte op de tribune tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Foto ANP / Robin Utrecht

Er is geen bewijs gevonden dat het kabinet-De Jong in 1973 geheime afspraken met het koningshuis heeft gemaakt over de compensatie voor de belasting die ze moeten betalen over hun privévermogen. Dat schrijft Rutte woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De premier stelt desalniettemin een historisch onderzoek in dat meer duidelijkheid moet scheppen over hoe het inkomen van de Oranjes in 1973 is bepaald.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de begroting van het koningshuis. De kosten van het koningshuis staan weer volop in de belangstelling sinds RTL Nieuws onlangs meldde dat prins Bernhard in de jaren zeventig een geheime deal zou hebben gesloten over compensatie voor het betalen van vermogensbelasting. RTL baseerde zich op stukken uit het Nationaal Archief over de onderhandelingen tussen het kabinet-De Jong en prins Bernhard, grootvader van de huidige koning.

Lees ook: Rutte en de koning: dat gaat altijd soepel. Toch?, een analyse over de verhouding tussen Rutte en het koningshuis.

Rutte stelde naar aanleiding van de publicatie een archiefonderzoek in, maar hierbij is geen bewijs gevonden “dat de hoogte van het inkomensbestanddeel van de grondwettelijke uitkering aan de Koning destijds is vastgesteld ter compensatie van een daarmee overeenkomende beperking van de belastingvrijdom”, aldus Rutte. Toch vindt de premier het belangrijk dat een extra historisch onderzoek meer duidelijkheid geeft over “de overwegingen die een rol hebben gespeeld bij de bepaling van het inkomensbestanddeel” in 1973. Wie dit onderzoek gaat uitvoeren is nog niet bekend.

RTL meldde woensdag na de publicatie van de Kamerbrief over documenten te beschikken die het bestaan van de compensatieregeling wel degelijk zouden aantonen:

Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts Er is 150k aan vergoeding toegevoegd. Dit document bewijst de relatie met afschaffen belastingvrijstellingen Oranjes https://t.co/RQn2A8zEc9

Op zijn wekelijkse persconferentie zei Rutte dat dat “de koning en zijn moeder nooit hebben gehoord van compensatie”. Een meerderheid van de Tweede Kamer was kritisch over de compensatie en gaf aan de wet te willen wijzigen om de extra inkomsten te schrappen.

Lees ook: Drie vragen over de belastingdeal van de koning