Russische marineschepen zien af van Spaanse brandstof

Spanje gaf de vloot toestemming om bij te tanken, maar kreeg daar internationaal felle kritiek op.

Het Rusiche vliegdekschip Kuznetsov.
Het Rusiche vliegdekschip Kuznetsov. Foto Gareth Fuller / PA Wire / AP

Acht Russische marineschepen die op weg zijn naar Syrië, worden niet meer bijgetankt in een Spaanse haven. Rusland heeft dat verzoek ingetrokken, zo blijkt uit een verklaring van de Russische ambassade in Madrid, schrijft persbureau Reuters.

Waarom Rusland het verzoek ingetrokken heeft, is niet bekend. Internationaal ontstond woensdag kritiek nadat Spanje Rusland toestemming gaf om de Russische vloot in het land van brandstof te voorzien. Volgens de NAVO zouden door de bombardementen van de marineschepen ook veel burgerslachtoffers kunnen vallen. Spanje liet daarop weten het verzoek van de Russen nog eens tegen het licht te houden, maar dat is dus nu niet meer nodig.

De vloot zou woensdag in de Spaanse exclave Ceuta aankomen. De schepen, waaronder een vliegdekschip en een nucleaire kruiser, vertrokken zaterdag vanuit de Russische haven Moermansk en zijn dus op weg naar Syrië, maar ook naar de Middellandse Zee.

Internationale regels

Op de Middellandse Zee heeft Rusland verschillende schepen liggen die assisteren bij bombardementen. De NAVO liet eerder weten dat er geen dreiging uitgaat van de Russische activiteit en dat de schepen de internationale regels naleven.