Rusland overhandigt ‘pakket informatie’ over MH17

Het pakket, waarvan de inhoud nog onbekend is, werd uitgerekend vandaag vlak voor een Kamerdebat over MH17 overhandigd.

Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ten noordwesten van Grabovo, in februari 2015.
Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ten noordwesten van Grabovo, in februari 2015. Foto Pierre Crom / ANP

Het Russische Openbaar Ministerie heeft woensdagmiddag “een pakket informatie” over MH17 overhandigd aan Nederland, zo meldt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). Over de inhoud van de informatie, kon hij nog niets zeggen.

Van der Steur kon ook niet zeggen of het om de beruchte radarbeelden gaat die Rusland eerder beloofde te overhandigen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland zegt ook niets over de inhoud te weten. De informatie werd vanmiddag aangeboden aan de Nederlandse ambassade, uitgerekend vlak voor een Kamerdebat over MH17. De informatie gaat naar het Joint Investigation Team (JIT), waarin internationale onderzoekers strafrechtelijk onderzoek doen naar de ramp met MH17.

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Het Russische OM heeft vanmiddag ‘een pakket informatie’ over MH17 overhandigd aan Nederland, meldt minister Van der Steur (Justitie).

Kritiek

Rusland leverde eind september felle kritiek op het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Volgens het JIT is het vliegtuig met een Boek-raket afkomstig uit Rusland neergeschoten.

Daarna is de installatie die de raket afschoot teruggekeerd naar Rusland. Daar kwam gelijk stevige kritiek op van Rusland, dat de lezing van het JIT in twijfel trok.