RTL-journalist was in beeld bij VVD als mogelijk Kamerlid

Overstap

Kees Berghuis voerde gesprekken met de VVD over een Kamerzetel, maar meldde dat niet bij RTL. „Dat kun je niet onder de pet houden.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wordt geïnterviewd door de NOS. Links van hem kijkt Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de VVD-Tweede Kamerfractie, toe.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wordt geïnterviewd door de NOS. Links van hem kijkt Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de VVD-Tweede Kamerfractie, toe. Foto ANP / Bart Maat

Kees Berghuis, voormalig chef van de politieke redactie van RTL Nieuws, was al vier maanden voor zijn overstap naar de VVD in gesprek met die partij over een mogelijk Kamerlidmaatschap. Berghuis informeerde zijn leidinggevenden bij RTL Nieuws daar niet over, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

Dit bevestigen meerdere betrokkenen in de VVD. Berghuis zelf wil niet reageren. Hij zegt wel: „Ik sta niet op de kandidatenlijst voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.”

In maart 2015, een week na de Provinciale Statenverkiezingen, stapte Berghuis over van RTL naar de VVD-fractie. Hij werd daar hoofd voorlichting. Maar vier maanden daarvoor was hij al langs geweest bij VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die al zeker een half jaar wist dat Berghuis mogelijk geïnteresseerd was in een Kamerlidmaatschap. Hij sprak daarna ook met de Permanente Scoutingscommissie, die op dit moment de laatste hand legt aan de kandidatenlijst van de VVD. Op het moment van zijn overstap was hij nog steeds in beeld als mogelijk Kamerlid.

Adjunct-hoofdredacteur Klein van RTL zegt dat Berghuis in zijn beleving „op geen enkele manier geprobeerd heeft de berichtgeving te sturen”.

Media-ethicus Huub Evers is kritisch over Berghuis’ handelwijze. „In andere organisaties kun je dat soort gesprekken voor je houden, maar niet in de politieke journalistiek. Als je de ambitie hebt om voor de VVD in de Kamer te gaan, kun je dat niet onder de pet houden, terwijl je ondertussen de VVD kritisch volgt. Zelfs als het je verslaggeving voor de buitenwereld niet beïnvloedt.”

Lees ook Overlopen mag, maar doe het snel

Berghuis was sinds 2006 chef van de politieke redactie van RTL Nieuws. In die hoedanigheid was hij een invloedrijke speler in Den Haag. Hij schreef een wekelijkse onlinecolumn die goed gelezen werd aan het Binnenhof. Ook was hij de drijvende kracht achter de RTL-verkiezingsdebatten, die door politieke partijen als zeer belangrijk worden beschouwd.

Berghuis maakte al eerder de oversteek tussen journalistiek en politiek, maar dan in omgekeerde richting. Voordat hij bij RTL in dienst trad, was hij politiek assistent van minister Gerrit Zalm (Financiën, VVD) en werkte hij als voorlichter voor de VVD-Kamerfractie.

In Den Haag komt het geregeld voor dat journalisten overstappen naar ‘de andere kant’. Meestal gaan zij dan als woordvoerder bij een ministerie werken. Het gebeurt niet zo vaak dat een verslaggever rechtstreeks naar een politieke partij verhuist of zelfs Kamerlid wordt.