Ondertekeningstop CETA gaat definitief niet door

Ook na een lange avond vergaderen konden de Belgen er woensdag onderling niet uitkomen. De ceremoniële ondertekening van donderdag is van de baan.

De Waalse premier Paul Magnette woensdag na een vergadering over het verdrag.
De Waalse premier Paul Magnette woensdag na een vergadering over het verdrag. Yves Herman / Reuters

Na opnieuw een lange dag onderhandelen staat het vast: de op donderdag geplande top waarop handelsverdrag CETA ondertekend zou worden, is van de baan. Het beoogde handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada stuit nog altijd op verzet van het Waalse regioparlement, waardoor het niet ondertekend kan worden.

Ook na een late vergadering konden de Belgen er woensdagavond onderling niet uitkomen. De Waalse premier Paul Magnette gaf aan wel door te willen onderhandelen, maar liet wel weten dat de ondertekeningstop van donderdag te vroeg komt. NRC-correspondent Tijn Sadée liep met Magnette mee toen hij de zaal verliet:

Maandag had EU-president Donald Tusk nog hoop op het doorgaan van de ceremoniële ondertekening op donderdag. Na overleg met de Canadese premier Justin Trudeau liet hij dat via zijn twitteraccount weten.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Talks on CETA continue. I still hope Belgium will prove a consensus-building champion. As we speak, the summit tomorrow is still possible

Wallonië blokkeert ondertekening

Voor het weekend slaagde een extra ingelaste vergadering van de Europese Raad er niet in om de Waalse premier Paul Magnette achter het verdrag te krijgen. Daarop verliet de Canadese handelsminister met tranen in haar ogen de onderhandelingen. Na haar vertrek werd koortsachtig verder onderhandeld om alsnog tot een akkoord te komen.

De Waalse parlementsvoorzitter André Antoine zei maandag tegen Reuters dat de Franstalige regio veel meer tijd nodig heeft.

“Een redelijk tijdsbestek zou tot het eind van het jaar zijn. Daarmee zouden we er komen.”

27,5 lidstaat akkoord

Alle Europese lidstaten – inclusief de Belgische coalitie – zijn na jarenlang onderhandelen akkoord met het voorstel. Premier Charles Michel kan echter niet tekenen zonder steun van het Waalse regioparlement. Dat maakt zich bijvoorbeeld nog zorgen over de bescherming van ondernemers binnen CETA en speciale investeringsbescherming voor bedrijven.

De Walen zijn overigens niet de enigen die bezwaar hebben bij afspraken die de Europese Unie met de Canadezen wil maken. Zaterdag demonstreerden bijvoorbeeld duizenden mensen op het Amsterdamse Museumplein tegen CETA en de Amerikaanse variant TTIP.