Nieuwe essayprijs vernoemd naar Anil Ramdas

Er komt een nieuwe essayprijs, vernoemd naar publicist Anil Ramdas die vijf jaar geleden overleed. Ook verschijnt begin volgend jaar een bundel van zijn werk.

Anil Ramdas in 2010.
Anil Ramdas in 2010. Freek van Asperen/ANP

Vijf jaar na zijn dood komt er een naar de publicist Anil Ramdas genoemde essayprijs. Ook verschijnt een bundel met een selectie uit zijn werk.

De essay-prijsvraag wordt ingesteld door De Groene Amsterdammer, debatcentrum De Balie, uitgeverij De Bezige Bij en nabestaanden en familie van Ramdas. Thema’s voor de prijsvraag zijn ‘identiteit’ en ‘beschaving’, kernbegrippen in zijn journalistieke werk.

Anil Ramdas, die in 2012 op 54-jarige leeftijd een einde maakte aan zijn leven, werkte onder meer voor De Groene en de VPRO. Voor NRC Handelsblad was hij reisjournalist, columnist en correspondent in India (2000-2003). Zijn roman Badal verscheen in 2011.

Lees hier het interview dat Elsbeth Etty met Ramdas had over zijn roman

Een bundel van zijn werk, samengesteld door Kawita Ramdas en Pieter Hilhorst, zal in februari verschijnen bij Querido onder de titel Ik had me de wereld anders voorgesteld. Ramdas’ vaste uitgeverij, De Bezige Bij, is van plan zijn gehele oeuvre uit te brengen als e-book.

De jury van de prijs bestaat uit Stephan Sanders (voorzitter), Sjoerd de Jong (NRC), Karin Amatmoekrim, Sheila Sitalsing (de Volkskrant) en Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer). Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 2.500 euro.