Nieuw contract met BMW levert VDL NedCar 1.200 banen op

Auto’s

Autoproducent VDL NedCar in Born voegt een derde model Mini toe aan zijn productielijn. Het personeelsbestand groeit tot boven de 5.000 man.

VDL NedCar gaat een derde automodel voor BMW produceren. Dat levert de fabriek in het Limburgse Born 1.200 nieuwe banen op, liet het bedrijf woensdag weten.

Het gaat om de productie van de Mini Countryman, de ‘SUV’ onder de mini’s. De Mini Cooper-lijn van BMW bestaat daarmee uit vijf modellen, waarvan de Countryman de grootste is. Het model wordt vooralsnog alleen in Nederland geproduceerd. VDL NedCar assembleert nu al de 3-deurs Mini en de Mini Cabrio voor BMW. De Countryman krijgt op termijn ook een hybride model dat in Born gebouwd zal worden.

VDL NedCar schakelt in de loop van dit jaar over op een tweeploegendienst om de productie aan te kunnen. Inmiddels werken er 4.000 mensen, veel meer dan de 1.500 die het bedrijf nog in dienst had toen VDL, het conglomeraat van de Brabantse industrieel Wim van der Leegte, NedCar in 2012 overnam van Mitsubishi. Dat Japanse autoconcern besloot in 2010 dat de productie van de Mitsubishi Colt in Born gestaakt zou worden. De laatste Colt rolde in november 2012 van de band.

De fabriek in Born is daarna achttien maanden dichtgegaan en onder de nieuwe eigenaar van VDL verbouwd tot een productielijn voor de Mini van BMW. Het merendeel van de 1.500 werknemers werd ontslagen, maar kreeg wel een terugkeergarantie. In juli 2014 ging de fabriek weer open. Vorig jaar boekte het bedrijf een jaaromzet van 900 miljoen euro.

Heel VDL had in 2015 een omzet van 2,5 miljard. De ruim 10.000 werknemers bouwen behalve auto’s ook bussen, dakkoffers, koelinstallaties, zonnebanken, landbouwmachines, verpakkingsmachines en onderdelen voor de metaal- en kunststofindustrie. 80 procent van de werknemers zit in Nederland. Bijna de helft van de omzet komt uit Duitsland. De nettowinst stijgt al drie jaren op rij.