Nederlandse F-16’s bewaken luchtruim Baltische staten

De gevechtsvliegtuigen maken vanaf januari drie maanden lang deel uit van een NAVO-missie.

In 2014 bewaakten ook al vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen het Baltische luchtruim.
In 2014 bewaakten ook al vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen het Baltische luchtruim. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen bewaken vanaf begin 2017 drie maanden het luchtruim boven de Baltische staten. Dat maakte minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) woensdag bekend tijdens een bijeenkomst van de NAVO-defensieministers in Brussel.

De eerste echte militaire eenheden van de landmacht komen in maart aan in Litouwen, aldus de minister. Het gaat om tweehonderd militairen die elke drie maanden rouleren. Aan de zogenoemde battlegroup, gestationeerd in Litouwen onder Duits commando, doen ook militairen uit België, Frankrijk, Noorwegen, Kroatië en Luxemburg mee. Het gaat in totaal om vierduizend NAVO-soldaten.

Dat Nederland deel zou nemen aan de missie in de Baltische staten was al langer bekend, maar in welke mate was nog niet duidelijk. In 2014 bewaakten ook al vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen het Baltische luchtruim. De gevechtsvliegtuigen werden destijds vier keer ingezet, om bommenwerpers en een transportvliegtuig te onderscheppen en naar het internationale luchtruim te begeleiden, zo meldt persbureau ANP.

Tekst loopt door onder tweet.

Twitter avatar NATOpress Oana Lungescu BREAKING: SG @jensstoltenberg announces national contributions to the Enhanced Forward Presence in #NATO’s east https://t.co/Fx75mCSAS1

Ter afschrikking

In een verklaring van Defensie laat Hennis weten dat ze graag zou zien dat er meer gebeurt dan de huidige militaire inzet. Ze pleit voor grotere zichtbaarheid van de NAVO aan de hele oostflank - en niet alleen in de Baltische Staten en Polen.

Lees ook: Hoe kogelvrij is de NAVO?

Het onderbrengen van de militairen in de Baltische Staten hoort tot een toenemende NAVO-inzet in Europa. “De militaire aanwezigheid maakt duidelijk dat geen enkele schending van de bondgenootschappelijke integriteit onbeantwoord zal blijven”, zo sprak de minister tegen ANP.