Nederland doet het minder goed op gendergelijkheidslijst

Nederland zakte dit jaar met drie plekken naar de 16e plaats op de lijst. Burundi schoot omhoog.

ANP/Bart Maat
ANP/Bart Maat

Nederland staat drie plekken lager op de ranglijst voor gendergelijkheid, de Global Gender Gap Report (GGGP). Deze lijst wordt elk jaar gepubliceerd door het World Economic Forum. Nederland staat nu op de zestiende plek, onder Zuid-Afrika en Namibië. IJsland staat dit jaar opnieuw bovenaan.

Ten opzichte van vorig jaar doet Nederland het minder op het gebied van de economische gelijkheid tussen man en vrouw. Nederland heeft dit jaar geen progressie geboekt ten opzichte van landen als Finland en Noorwegen. Nederlandse vrouwen participeren minder in het arbeidsproces en werken vaker parttime dan mannen. Dat meldt hoogleraar Ondernemingsbeleid Professor Henk Volberda op de website van de Erasmus Universiteit, die de gegevens voor Nederland inzamelde. Dit is de eerste keer sinds 2010 dat Nederland buiten de top vijftien valt.

Lees ook: Voor het eerst in jaren minder topvrouwen in bedrijfsleven

Nederland scoort iets lager dan 0.76 punten op de GGGP schaal, waarbij 1 staat voor totale gelijkheid tussen man en vrouw. Het World Economic Forum begon tien jaar geleden met het onderzoek: toen stond Nederland met 0.725 punten op de twaalfde plek.

Wat betreft onderwijs en gezondheid doet de Nederlandse vrouw het goed. Er gaan zelfs meer vrouwen dan mannen door naar het hoger onderwijs. Deze cijfers zijn echter niet significant veranderd sinds vorig jaar. Op politiek gebied staat Nederland op de veertiende plek, deels vanwege het betrekkelijk lage percentage vrouwen in de Tweede Kamer.

Lees ook: Zo staan de Nederlandse vrouwen er op de arbeidsmarkt voor

Andere methode gemiddeld inkomen

Deels scoort Nederland dit jaar lager op economisch gebied omdat de rekenmethode voor het gemiddelde inkomen is aangepast. Tot en met vorig jaar werd rekening gehouden met een maximum inkomen van 40.000 dollar. De Nederlandse man verdient echter gemiddeld veel meer dan deze bovengrens: 65.000 dollar. Vanaf dit jaar rekent het World Economic Forum met een limiet van 75.000 dollar, waardoor er een realistischer beeld ontstaat van de inkomstenverhoudingen tussen man en vrouw. De gemiddelde vrouw blijkt de helft minder loon te krijgen dan de gemiddelde man. Vorig jaar stond nog in het rapport dat de gemiddelde vrouw 77 procent van het salaris van een gemiddelde man kreeg.

Burundi is de grootste stijger van dit jaar. Het land passeerde Nederland en bereikte de twaalfde plek op de lijst, na vorig jaar op 23 te hebben gestaan. Het World Economic Forum waarschuwt dat op globaal niveau de vooruitgang steeds langzamer gaat. Het zou nog 170 jaar kunnen duren voordat er volledige economische gelijkheid is tussen man en vrouw.