‘Mijn reputatie is onmetelijk geschaad’

Tata Group

De ontslagen topman Cyrus Mistry noemt zijn vertrek „illegaal”. Hij had last van de voortdurende bemoeienis van Ratan Tata, zegt hij.

Foto Bloomberg

De ontslagen topman van Tata Group, Cyrus Mistry, heeft in een e-mail fel uitgehaald naar de raad van bestuur van het conglomeraat (omzet 103 miljard dollar). De mail is uitgelekt via persbureau Bloomberg.

Mistry (48) werd afgelopen maandag plots aan de kant geschoven door het bestuur van de Tata Group, dat actief is in onder meer de chemie, ICT, de bouw en de staalproductie. In Nederland is Tata eigenaar van de hoogovens in IJmuiden (9.000 werknemers).

In de e-mail spreekt Mistry zijn verbijstering uit over zijn plotselinge gedwongen vertrek en noemt de actie van het bestuur „illegaal” en „zonder grond”. Hij zegt „geschokt” te zijn dat de raad van bestuur geen duidelijke uitleg heeft gegeven over de reden van zijn ontslag; niet binnenskamers maar ook niet naar buiten toe. Volgens Mistry heeft dit geleid tot veel speculatie en „onmetelijke reputatieschade” voor zowel hemzelf als de gehele Tata Group. Maandag maakte het bedrijf bekend dat Mistry tijdelijk wordt opgevolgd door oud-topman Ratan Tata (78).

Er is publiekelijk inderdaad nog weinig bekend over de redenen voor het ontslag. Een van de mensen die belast is met het vinden van een definitieve opvolger liet zich tegenover FT ontvallen dat Mistry „gebrekkige prestaties” heeft geleverd.

Uit zijn e-mail blijkt dat Mistry dat zelf heel anders ziet. Toen hij in 2011 door Ratan Tata werd verkozen als zijn opvolger, kreeg hij de opdracht mee om orde te scheppen in de kerstboom aan activiteiten van de Tata Group. Misty zegt daar nooit echt aan toe te zijn gekomen, omdat hij „voortdurend last had” van de bemoeienis van Ratan Tata. Als voorbeeld geeft hij zijn voorstel om de Nano, de geflopte budget-auto van Tata, definitief te schrappen. Wat Mistry ook naar eigen zeggen probeerde: Ratan Tata wilde er vanwege „emotionele overwegingen” niet aan. „Er was mij, voorafgaand aan mijn aanstelling, beloofd dat ik de vrije hand zou krijgen.”

Door de sterke greep van de Tata’s op het concern, hikt het conglomeraat volgens Mistry aan tegen een mogelijke totale afschrijving op activiteiten van 18 miljard dollar. Die betreffen niet alleen de Nano, maar ook bijvoorbeeld een grote hotelketen in India en de joint-venture met het Japanse telecombedrijf NTT DoCoMo.