MH17

Rusland geeft ‘pakket informatie’

Minister Ard van der Steur in de Kamer. Foto ANP

Het Russische Openbaar Ministerie heeft woensdagmiddag „een pakket informatie” over MH17 overhandigd aan Nederland. Dat zei minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) woensdagavond in de Tweede Kamer. Over de inhoud van de informatie kon de minister nog niets zeggen. Van der Steur kon ook niet zeggen of het om de beruchte radarbeelden gaat, die Rusland eerder beloofde te overhandigen. Het OM in Nederland zegt ook niet te weten wat er in het overhandigde ‘pakket’ zit. De informatie werd woensdagmiddag aangeboden aan de Nederlandse ambassade, uitgerekend vlak voor een Kamerdebat over MH17.

Rusland leverde eind september felle kritiek op het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Volgens het JIT, waarin internationale onderzoekers strafrechtelijk onderzoek doen naar de ramp met MH17, is het vliegtuig met een Boek-raket afkomstig uit Rusland is neergeschoten. Daarna is de installatie die de raket afschoot teruggekeerd naar Rusland. Daar kwam gelijk stevige kritiek op van Rusland, dat de lezing van het JIT in twijfel trok. (NRC)

    • Arjen Schreuder