Opinie

Met Goedele Liekens

Margot Poll belt met psycholoog en seksuoloog Goedele Liekens (53) over de eerste Donderdag Date-dag in België

Vanaf vandaag is het elke donderdag Date-dag in België. In kranten en op social media werd date-dag omgedoopt tot seksdag. Wat vindt u daarvan?

„Flauw en gemakkelijk. Degene die dat zegt of schrijft loopt bij voorbaat weg van waar het wél over gaat. We doen alles om er zelf beter van te worden: naar de kapper, naar de gym, mooie kleren kopen, lekker koken – je werkt aan alles, behalve aan je relatie. Daar kun je wel eens een keertje bij stil staan.”

Op donderdag?

„Nou ja, die donderdag is natuurlijk spielerei en het allittereert lekker. Onze minister van Gezin is katholiek, dus de zondag is uitgesloten – dat is bij voorbaat familiedag. De campagne wil koppels er op een ludieke manier op wijzen dat ze elkaar meer aandacht moeten geven. En natuurlijk hoort daar ook seks bij. Je mag dat gerust ook werkelijk in je agenda zetten. Dan geniet je immers de hele dag van het voorspel.”

Komt het niet gewoon neer op relatietherapie?

„In therapie ga je, spijtig genoeg, pas als het al redelijk laat is, tè laat vaak. Dit is juist bedoeld voor mensen die denken ‘oh het gaat wel goed zoals het is’ en dus lekker op hun lauweren gaan rusten. Maar elke relatie vraagt om onderhoud.”

Wat adviseert u?

„Kleine liefdevolle aanrakingen, op de schouder, op de arm, bijvoorbeeld. Niet in de billen knijpen of naar het kruis grijpen, maar gewoon tedere onschuldige strelingen. Maar de belangrijkste tip: op tijd en stond exclusieve aandacht voor elkaar, zonder kinderen, vrienden of familie in de buurt. Uit eten op donderdag dus. Als jullie in Nederland daarna seks willen (lacht) ... Ik ben nu op Bonaire twaalf koppels een opfriscursus in de liefde aan het geven voor een RTL4-programma en dit is een van de eerste lessen.”

Maar hebben we daar de overheid voor nodig?

„Natuurlijk, een goede relatie hoort toch bij het maatschappelijk welzijn, net zoals gezondheidsvoorschriften! Ik zou die dag alleen anders noemen. In het Frans klinkt het ideaal: Le Jour d’amour. Dan kun je zelf invullen waar je deze donderdag voor gaat, de liefde of faire l’amour. En je kan nog afwisselen ook.”